Πτώση στις άμεσες ξένες επενδύσεις σε Κεντρική και Λατινική Αμερική

Πτώση στις άμεσες ξένες επενδύσεις σε Κεντρική και Λατινική Αμερική

88
Πτώση στις άμεσες ξένες επενδύσεις σε Κεντρική και Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έλαβαν 160,7 δισ. δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις το 2019, 7,8% λιγότερο από το 2018, πτώση που φαίνεται να συνεχίζεται έντονα και το 2020, καθώς οι εισροές προβλέπεται πως θα μειωθούν μεταξύ 45% και 55% αντίστοιχα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), το ποσό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) παγκοσμίως φαίνεται να συρρικνώνεται κατά 40% το 2020 και μεταξύ 5% και 10% το 2021. Ως αποτέλεσμα, οι ΑΞΕ για το επόμενο έτος θα βρεθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι, σύμφωνα με το έγγραφο της ECLAC, οι περιοχές που θα δεχτούν τη μεγαλύτερη πτώση σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως ανέφερε η Εκτελεστική Γραμματέας της περιφερειακής αυτής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, Alicia Bárcena, από το 2012, όταν επιτεύχθηκε ένα ιστορικό υψηλό, οι ροές ξένων επενδύσεων παρουσίασαν συνεχή πτώση στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, η οποία κατέδειξε ‒κυρίως στις χώρες της Νότιας Αμερικής‒ τη σχέση που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ των ροών ΑΞΕ, του μακροοικονομικού κύκλου και των κύκλων τιμών εμπορευμάτων.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η μελέτη δείχνει μεγάλη ανομοιομορφία μεταξύ των αποτελεσμάτων που έφεραν οι χώρες της περιοχής και δεν προκύπτει κάποιο γεωγραφικό πρότυπο: σε δεκαεπτά χώρες, οι εισροές μειώθηκαν το 2019 έναντι του 2018, ενώ σε άλλες εννέα αυξήθηκαν. Το 2019, οι πέντε χώρες με τις περισσότερες επενδύσεις ήταν η Βραζιλία (43% του συνόλου), το Μεξικό (18%), η Κολομβία (9%), η Χιλή (7%) και το Περού (6%). Στην Κεντρική Αμερική, οι εισροές ΑΞΕ αυξήθηκαν μόνο στον Παναμά και στη Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με την ανάλυση για τη δεκαετία 2010-2019, η Ευρώπη επιβεβαίωσε την κυριαρχία της ως ο σημαντικότερος επενδυτής στην περιοχή, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ενδοπεριφερειακές επενδύσεις μειώθηκαν από 12% σε 6%.

Η έκθεση σημειώνει ότι, από όλους τους τομείς, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό ανακοινώσεων έργων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Φωτό: 3Três Consultoria e Criação/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.