Δεξαμενόπλοια: Γρίφος η ανάκαμψη το 2021

Δεξαμενόπλοια: Γρίφος η ανάκαμψη το 2021

574
Δεξαμενόπλοια: Γρίφος η ανάκαμψη το 2021

Η ανάκαμψη της αγοράς των δεξαμενόπλοιων θα είναι σταθερή και με αργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η ΒIMCO.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η U.S. Energy Information Administration (EIA) εκτίμησε ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αγγίξει τα 98,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2021, σημειώνοντας αύξηση 6,3% ή 5,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα κατά μέσο όρο σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Κατά την ΒIMCO, θετικό είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαίου το επόμενο έτος θα έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα από την υφιστάμενη κρίση της πανδημίας και θα υπολείπεται κατά 3 εκατ. βαρέλια/ημέρα κατά μέσο όρο συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019. Πλήρης ανάκαμψη ωστόσο, στα επίπεδα του 2017 και του 2018, δεν αναμένεται άμεσα, αναφέρει η BIMCO.

Παρά το γεγονός ότι οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, έκτοτε αυτοί κινούνται κάτω από το break even.

Η ΙΕΑ αναμένει ότι οι απώλειες στη ζήτηση πετρελαίου το 2020 από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, της Μέσης Ανατολής και άλλες εκτός ΟΟΣΑ θα αντισταθμιστούν πλήρως το 2021. Αντιθέτως, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και άλλες του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη των απωλειών της ζήτησης το 2020 μετά βίας θα ανέλθει στο 50% το 2021.

«Η αναμενόμενη αυτή ανομοιόμορφη ανάκαμψη στην κατανάλωση πετρελαίου και στην οικονομική δραστηριότητα θα αλλάξει τα trade patterns της αγοράς των δεξαμενόπλοιων. Δεν θα είναι μια γρήγορη μετάβαση στο business as usual και η δραστηριότητα στις ναυλώσεις θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτήν πριν από την πανδημία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Φωτό: Ojas Narappanawar/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.