«Bombogenesis» στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ

«Bombogenesis» στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ

69
«Bombogenesis» στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ

Στην περιοχή Νέα Αγγλία (New England) των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 05-06/12 εμφανίστηκαν έντονες καταιγίδες, που συνοδεύονταν από ανέμους ταχύτητας 105 χλμ. την ώρα. Στα υψηλά σημεία της πόλης παρουσιάστηκε χιονόπτωση περίπου 31 εκ., ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετά σημεία της πόλης.

Ο τύπος της καταιγίδας που εμφανίστηκε στη Νέα Αγγλία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, παρομοιάζεται με έναν «βομβαρδισμό» και αποκαλείται «bombogenesis». Με τον όρο «bombogenesis» αποτυπώνεται ένας κυκλώνας μεσαίου γεωγραφικού πλάτους που εντείνεται γρήγορα και ακολουθείται συνήθως από κυκλώνα μετεωρολογικών βομβών (bomb cyclone).

Η δημιουργία του οφείλεται στη σύγκρουση μεταξύ ψυχρών και θερμών μαζών αέρα, όπως συμβαίνει όταν αναμειγνύονται ρεύματα πάνω από θερμά ύδατα ωκεανού. Για να χαρακτηριστεί μια καταιγίδα ως «bombogenesis», θα πρέπει η κεντρική βαρομετρική πίεση να έχει πτωτική τάση μεγέθους 1,8 εκ. περίπου στην κλίμακα των θερμοκρασιών για 24 ώρες.

Ενδεικτικά, σε κάποιες περιοχές που βρέθηκαν στο πέρασμα της κακοκαιρίας σημειώθηκε μεγάλος όγκος βροχόπτωσης. Στο ανατολικό Κεντάκι καταγράφηκε, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, περίπου 1 μ. βροχής και στη συνέχεια, κοντά στη νήσο Ναντάκετ στη Μασαχουσέτη, ο όγκος βροχής που καταγράφηκε ήταν κάτω του 1 μ. Επίσης, ισχυροί άνεμοι σημειώθηκαν στο ανατολικό Λονγκ Άιλαντ μέχρι και τη Νέα Υόρκη, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η καταιγίδα έγινε τόσο ισχυρή καθώς συνενώθηκε η ενέργεια των καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται στα βόρεια και νότια τμήματα της χώρας, με το αποτέλεσμα της ένωσης να πλήττει τη Νέα Αγγλία.

Με βάση τις προβλέψεις, είναι πιθανό να εκδηλωθούν φαινόμενα έντονων ανέμων στον Ατλαντικό και κατά μήκος της Νέας Αγγλίας εντός της εβδομάδας. Η χιονόπτωση φαίνεται επίσης ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στο Βόρειο Μέιν, στο Νέο Μπρούνσγουικ και στο ανατολικό Κεμπέκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.