Τροπικές «απειλές» ενδέχεται να πλήξουν την Αυστραλία

Τροπικές «απειλές» ενδέχεται να πλήξουν την Αυστραλία

124
Τροπικές «απειλές» ενδέχεται να πλήξουν την Αυστραλία

Μετεωρολόγοι παρατηρούν έντονες καιρικές διαταραχές που προμηνύουν -τροπικών χαρακτηριστικών- εκτονώσεις κοντά στο νησί των Χριστουγέννων και στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας.

Η τροπική κατάθλιψη (tropic low) ενισχύθηκε σταδιακά και έφτασε σήμερα στα νοτιοανατολικά του νησιού των Χριστουγέννων. Ως τροπική κατάθλιψη ορίζεται η διαταραχή με καθορισμένη κυκλοφορία όπου μπορεί να εκτιμηθεί η κεντρική θέση και η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου για 10 λεπτά, η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερη από 63 χιλιόμετρα ανά ώρα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Συμφώνα με την πορεία των καιρικών φαινομένων αναμένεται βαρύτατη βροχόπτωση στον νησί των Χριστουγέννων σήμερα. Η τροπική κατάθλιψη συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας με δυνατότητα ενίσχυσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κυκλώνα.

Τα σενάρια είναι δύο για την πορεία της κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο: είτε πρόκειται να πληγεί από τον τροπικό κυκλώνα η ακτή Πλιμπάρα ή να διατηρηθεί η τροπική κατάθλιψη σε χαμηλό επίπεδο φέρνοντας βροχές στην ακτή Κιμπέρλεϋ .

Οι μετεωρολόγοι αποκλείουν ότι και τα δύο θα μπορούσαν να «μεταμορφωθούν» σε κυκλώνες. Παρόλα αυτά υψηλές είναι οι πιθανότητες τροπικής απειλής στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.