Η Ινδία αναζητά νέες πηγές εισαγωγής πετρελαίου

Η Ινδία αναζητά νέες πηγές εισαγωγής πετρελαίου

170
Η Ινδία αναζητά νέες πηγές εισαγωγής πετρελαίου

Η Ινδία έκανε πρόσφατα γνωστή την πρόθεσή της να συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διαφοροποιήσει τις προμήθειες μαύρου χρυσού που εισάγει.

Ο Dharmendra Pradhan, υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ινδία, ως εισαγωγέας πετρελαίου, θα πρέπει να αναζητά διαρκώς νέες πηγές τροφοδοσίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνέχιση των εισαγωγών από Ιράν και Βενεζουέλα θα διαφοροποιήσει τον κλάδο πετρελαίου της χώρας.

Το οικονομικό έτος 2019-2020, η Ινδία εισήγαγε πετρέλαιο, πετρελαϊκά προϊόντα και φυσικό αέριο αξίας $92,8 δισ. από τα μέλη του OPEC. Μέχρι στιγμής, η Ινδία εισάγει το 85% από Ιράκ και Σαουδική Αραβία.

Πριν από τις κυρώσεις, η Ινδία αποτελούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου πίσω από την Κίνα. Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν είχαν ως αποτέλεσμα οι ινδικές εισαγωγές να μειωθούν κατά 50% από πέρυσι, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 η χώρα της Ασίας διέκοψε τις εισαγωγές από τη Βενεζουέλα. Από την πλευρά του, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έκανε πρόσφατα διπλωματικό άνοιγμα στο Ιράν, κάνοντας λόγο για επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Φωτό: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.