Τα εξωτικά φρούτα, οδηγός για την αγορά των reefers;

Τα εξωτικά φρούτα, οδηγός για την αγορά των reefers;

119
Τα εξωτικά φρούτα, οδηγός για την αγορά των reefers;

Το τελευταίο διάστημα, τo εμπόριο ευπαθών προϊόντων με πλοία reefers οδηγείται κατά κύριο λόγο από την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες της Ασίας, σημειώνει σε νέα ανάλυσή της η Drewry. Ωστόσο, η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στο εγγύς μέλλον θα επιταχυνθεί από το εμπόριο εξωτικών φρούτων, χάρη σε νέες τεχνολογίες, που δυνητικά αυξάνουν τα τονομίλια, και στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης σε αναδυόμενες αγορές.

Την τελευταία δεκαετία, η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου με πλοία reefers έχει εξισορροπήσει την αντίστοιχη ξηρών φορτίων, με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,8%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Drewry. Φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και μπανάνες κυριαρχούν στο εν λόγω εμπόριο και το 2019 αντιπροσώπευσαν το 52% (130,5 εκατ. τόνοι) του θαλάσσιου εμπορίου μέσω reefers.

Από την άλλη, η μεταφορά κρέατος αποτελεί τη μερίδα του λέοντος τους τελευταίους 12-18 μήνες, απόρροια των υψηλών εισαγωγών από την Κίνα. Τα αποθέματα χοιρινού κρέατος ανακάμπτουν, η ζήτηση για εισαγωγές διαφαίνεται ότι θα μειωθεί και αναλυτές διερωτώνται για το πώς θα κινηθεί στο εγγύς μέλλον το εμπόριο ευπαθών εμπορευμάτων.

H Drewry στην έκθεσή της «Reefer Annual Review and Forecast 2020/21» σημειώνει ότι η ανάπτυξη του εμπορίου εξωτικών φρούτων τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη ανάπτυξη του εμπορίου άλλων σημαντικών commodities, καθώς καταγράφει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5%.

Το μάνγκο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο, σε όρους μεταφερόμενου όγκου, εξωτικό φρούτο μετά τον ανανά και, το 2019, 1,3 εκατ. τόνοι μάνγκο μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης με reefers. To εν λόγω εμπόριο επωφελείται σημαντικά από μεγάλες επενδύσεις σε οπωρώνες αναπτυσσόμενων χωρών, με στόχο τελικά τις εξαγωγές, σημειώνει η Drewry.

Από την άλλη, το αβοκάντο κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες καλλιέργειάς του και νέες διαδικασίες και καινοτομίες καθιστούν πιο άμεση τη διαθεσιμότητά του στον τελικό καταναλωτή. Το μεγάλο πλεονέκτημα του εν λόγω φρούτου είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους.

Στην ανάλυσή της η Drewry σημειώνει ότι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο εισέρχονται στην καλλιέργεια αβοκάντο, επενδύοντας σε νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική. H μεγάλη δυναμική του φρούτου, τόσο για την παραγωγή όσο και για τη μεταφορά, αντανακλάται και από την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της Mission Produce, η οποία ετοιμάζεται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αφρική στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες αβοκάντο ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

H Drewry καταλήγει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του εμπορίου εξωτικών φρούτων παραμένουν πολλά υποσχόμενες και εκτιμά ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Φωτό: Thanasis Papazacharias/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.