Ρεκόρ τροπικών καταιγίδων για το 2020

    137
    Ρεκόρ τροπικών καταιγίδων για το 2020

    Σύμφωνα με μετρήσεις, οι 30 τροπικές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί το 2020 αποτελούν αριθμό-ρεκόρ. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2005, όταν καταγράφηκαν 28 τροπικές καταιγίδες, επτά εκ των οποίων ήταν καταστροφικοί τυφώνες.

    Παρά το γεγονός ότι η σεζόν των τυφώνων στον Ατλαντικό για το 2020 ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης σχηματίζονται στην περιοχή μεταξύ Αζορών και Κανάριων Νήσων. Με βάση τις μετρήσεις των μετεωρολόγων, τη φετινή χρονιά σημειώθηκαν πάρα πολλά έντονα και επιζήμια φαινόμενα κατά την περίοδο των τυφώνων.

    Η 30ή καταιγίδα ήταν η Iota, που πέρασε από τη Νικαράγουα στις 16 Νοεμβρίου με τη μορφή τυφώνα κατηγορίας 4 και με ανέμους ταχύτητας 155 χλμ. ανά ώρα. Μετά την Ιota, τα τροπικά φαινόμενα φάνηκε να εξασθενούν παροδικά και κινήθηκαν προς την Κεντρική Αμερική.

    Μετεωρολογικές μετρήσεις έδειχναν πως τα φαινόμενα είχαν αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξημένης διάτμησης του ανέμου στην περιοχή. Ως διάτμηση του ανέμου ορίζεται η αύξηση της ισχύος ή η μεταβολή της κατεύθυνσης του αέρα από την επιφάνεια της θάλασσας σε υψηλότερο ή οριζόντιας κατεύθυνσης σημείο στην ατμόσφαιρα. Η έντονη παρουσία διάτμησης του αέρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτρέψει ή ακόμα και να εξασθενίσει αρκετά ένα τροπικό φαινόμενο.

    Επομένως, η καταιγίδα που σχηματίζεται κοντά στις Αζόρες και θα ονομαστεί «Kappa» δεν είναι τροπική ‒για την ώρα‒, αλλά ενδέχεται να μετατραπεί σε τροπική, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες υδάτων και η χαμηλή διάτμηση του αέρα θα συμβάλουν στη μεταβολή της.

    Ο Dan Kottlowski, διακεκριμένος μετεωρολόγος, θεωρεί ότι η υποτροπική καταιγίδα «Kappa» θα έπληττε στα νοτιοανατολικά τις Αζόρες μέχρι την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου. Η κακοκαιρία θα φτάσει και στη νήσο Μαδέρα της Πορτογαλίας, με έντονους και καταστροφικούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Στα μέσα της εβδομάδας, φαινόμενα βροχοπτώσεων θα εμφανιστούν δυτικά του Παναμά, στην Κόστα Ρίκα και στα νότια της Νικαράγουας.

    Φωτό: Miguel A. Amutio/Unsplash

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.