H σημασία της Απογραφής Επικίνδυνων Υλικών των πλοίων

H σημασία της Απογραφής Επικίνδυνων Υλικών των πλοίων

234
H σημασία της Απογραφής Επικίνδυνων Υλικών των πλοίων

Ο αμερικανικός νηογνώμονας ABS ανακοίνωσε πρόσφατα την αναγνώριση της ιαπωνικής εταιρείας Fukusuke Engineering Co., Ltd. ως επίσημου εξωτερικού συνεργάτη για την παροχή υπηρεσιών σε πλοία σχετικά με την απογραφή των μεταφερόμενων επικίνδυνων υλικών (Inventory of Hazardous Materials ‒ IHM).

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη συμμετάσχει σε δεκαετή έρευνα, η οποία διεξήχθη συνεργατικά από τον ιαπωνικό νηογνώμονα Class NK και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πλοίου της Ιαπωνίας (JSTRA). Κατά την εν λόγω έρευνα εξετάστηκε το IHM περισσότερων των 200 πλοίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Fukusuke Engineering Co., Ltd. είναι η πρώτη ιαπωνική εταιρεία που λαμβάνει την αναγνώριση «IHM Recognized External Specialist».

H απογραφή των μεταφερόμενων επικίνδυνων υλικών από τα πλοία θα καταστεί σύντομα υποχρεωτική, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021. Σε παγκόσμια κλίμακα, το IHM έχει απαιτηθεί στο πλαίσιο μεταπώλησης πλοίων ή και διάλυσής τους σε χώρες όπως η Ινδία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει o ABS, σταδιακά η καθιέρωση της διαδικασίας απογραφής των επικίνδυνων υλικών θα εξασφαλίσει τη βελτιωμένη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον ανακύκλωση πλοίων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009.

Στόχος των σχετικών κανονισμών είναι η αποφυγή και η ελαχιστοποίηση ατυχημάτων και άλλων δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, μέσω της αφαίρεσης επικίνδυνων αποβλήτων, κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης των πλοίων.

Φωτό: american-bureau-of-shipping

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.