Εμπόριο: Το Νέο Δελχί «κλείνει το μάτι» σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Εμπόριο: Το Νέο Δελχί «κλείνει το μάτι» σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

96
Εμπόριο: Το Νέο Δελχί «κλείνει το μάτι» σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Η Ινδία, η οποία δεν έχει προβεί σε υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με καμία χώρα από το 2012, αναμένεται να αναζωπυρώσει τις συνομιλίες της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ινδικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι η Ινδία απέσυρε τη συμμετοχή της από την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership ‒ RCEP), εντούτοις επιζητά τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις όποιες αντιδράσεις φέρνουν κινεζικές επεκτατικές στρατηγικές.

Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας και κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 11,1%. Το 2013, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ινδίας και ΕΕ για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου πάγωσαν.

Από την άλλη, μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει την αξία του διμερούς εμπορίου στα $300 δισ. το οικονομικό έτος 2025-2026, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Sanjay Aggarwal, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ινδίας. «Η Ινδία δεν είναι αντίθετη σε εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, ωστόσο μετά την απόσυρσή μας από την RCEP κατανοούμε την ανάγκη για περιφερειακή και παγκόσμια ενσωμάτωση», πρόσθεσε ο κ. Aggarwal.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η εκλογή Μπάιντεν ίσως φέρει ξανά στο προσκήνιο τη διμερή οικονομική ατζέντα μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων και την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Οι ασιατικές χώρες καλοβλέπουν τις προοπτικές της Δύσης και ήδη το Βιετνάμ υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.