ΠΟΕ: Ανάκαμψη του εμπορίου, αλλά και ανησυχία

ΠΟΕ: Ανάκαμψη του εμπορίου, αλλά και ανησυχία

139
ΠΟΕ: Ανάκαμψη του εμπορίου, αλλά και ανησυχία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ότι το παγκόσμιο εμπόριο ανέκαμψε το γ΄ τρίμηνο από τις οδυνηρές συνέπειες των lockdowns, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη επιβράδυνση στα τέλη του 2020.

Ο δείκτης εμπορίου αγαθών (Goods Trade Barometer) του γ΄ τριμήνου αυξήθηκε στις 100,7 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 84,5 μονάδων του Αυγούστου, κυρίως λόγω των ενισχυμένων εξαγωγών.

H αύξηση του δείκτη αποτελεί κυρίως απόρροια της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η ανάκαμψη αυτή ενδέχεται να επιβραδυνθεί κατά το δ΄ τρίμηνο, σημειώνει ο ΠΟΕ στην ανακοίνωσή του.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο παραμένει υψηλή. Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οδηγώντας σε νέα lockdowns, τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ακόμα γύρο κλεισίματος επιχειρήσεων και οικονομικής δυσχέρειας. Στα θετικά, πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίου, ωστόσο το πότε και πώς θα χρησιμοποιηθεί παραμένει ακόμη άγνωστο», τονίζει ο ΠΟΕ στην ανακοίνωσή του.

Οι επιμέρους δείκτες για το εμπόριο σε containers (102) και εξαρτήματα αυτοκινήτων (94,6) ανέκαμψαν σημαντικά το γ΄ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η γραμμή βάσης για όλους τους παραπάνω δείκτες είναι οι 100 μονάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.