Πετρέλαιο: «Μάχη» Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τις εξαγωγές στην Κίνα

Πετρέλαιο: «Μάχη» Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τις εξαγωγές στην Κίνα

195
Πετρέλαιο: «Μάχη» Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τις εξαγωγές στην Κίνα

Σαουδική Αραβία και Ρωσία μάχονται στήθος με στήθος προκειμένου να καταστούν κορυφαίοι προμηθευτές πετρελαίου της Κίνας για φέτος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εταιρείες ανάλυσης Refinitiv, Vortexa και Kpler, η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον κορυφαίο προμηθευτή αργού της Κίνας, έχει εξαγάγει περίπου 1,6-1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Από την άλλη, και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Κίνα αγγίζουν τα 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Το Ιράκ βρίσκεται στην τρίτη θέση, με εξαγωγές που φτάνουν τα 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Φέτος η βιομηχανία πετρελαίου έχει πληγεί σημαντικά, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει ανακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου του κόσμου, αποτελεί μία από τις λίγες χώρες που έχει αυξήσει τις εισαγωγές της το 2020.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, τον Νοέμβριο η Σαουδική Αραβία αύξησε τις εξαγωγές της προς την Κίνα στα 2,13-2,24 εκατ. βαρέλια/ημέρα, με τον πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco να μειώνει τις τιμές πετρελαίου με παράδοση στην Ασία τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος, οι ρωσικές εξαγωγές στον ασιατικό γίγαντα διαμορφώθηκαν περί τα 1,49 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι 1,55 εκατ. βαρελιών/ημέρα τον Οκτώβριο.

Φωτό: Etienne Lautent/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.