Σιτάρι: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για παραγωγή και προμήθειες

Σιτάρι: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για παραγωγή και προμήθειες

198
Σιτάρι: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για παραγωγή και προμήθειες

Αναθεωρημένες προς τα επάνω είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για τις παγκόσμιες προμήθειες, την κατανάλωση και τις εξαγωγές σιτηρών.

Πιο συγκεκριμένα, στη μηνιαία έκθεση «World Agricultural Supply and Demand Estimates» του Νοεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο αναμένει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες θα αυξηθούν το 2020/2021 κατά 0,7 εκατ. τόνους, στους 1.073,1 εκατ. τόνους, καθώς τα υψηλότερα αρχικά αποθέματα σιταριού θα αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή.

Το αμερικανικό υπουργείο σημειώνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αργεντινή θα οδηγήσουν τη συγκομιδή σιταριού της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 18 εκατ. τόνους το 2020/2021 (αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 1 εκατ. τόνους εκτίμηση).

Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού προβλέπεται ότι θα κινηθεί στους 752,7 εκατ. τόνους (+1,7 εκατ. τόνοι), κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης για διατροφή σε Κίνα και ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, το αμερικανικό υπουργείο σημειώνει ότι θα αγγίξει τους 190,8 εκατ. τόνους, απόρροια των εκτιμήσεων για αυξημένες εξαγωγές από Ρωσία και ΕΕ, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες εξαγωγές της Αργεντινής. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εισαγωγές, από την άλλη, θα καταγράψουν Κίνα, Πακιστάν και Τουρκία. Μάλιστα, η Κίνα εκτιμάται ότι θα εισαγάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού από το 1995/1996.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα τελικά αποθέματα αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στους 320,5 εκατ. τόνους, ωστόσο θα παραμείνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.