Είσοδος (και) της Trafigura στο Βόρειο Πέρασμα

Είσοδος (και) της Trafigura στο Βόρειο Πέρασμα

201
Είσοδος (και) της Trafigura στο Βόρειο Πέρασμα

Την εμπλοκή της Trafigura στο έργο Vostok Oil ανακοίνωσε η Rosneft, με ποσοστό 10%, χωρίς να αποκαλύπτεται το τίμημα της εξαγοράς.

Το Vostok Oil, ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο, προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού εξορυκτικών μονάδων και των σχετικών υποδομών, με στόχο την παραγωγή και τις εξαγωγές έως και 100 εκατ. τόνων πετρελαίου ετησίως. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή λιμένα στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Taymyr ως μέρος του έργου.

Έως το 2025, μέχρι και 30 εκατ. τόνοι πρόκειται να παραχθούν και να παραδοθούν σε όλη τη διαδρομή του Βόρειου Περάσματος.

Η Trafigura αποτελεί μακροχρόνιο συνεργάτη της ρωσικής Rosneft, καθώς από το 2013 πολλά εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών από την εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη. Αναλυτής της αγοράς ανέφερε στην εφημερίδα RBC ότι η συμμετοχή της Trafigura θα φτάσει σε «όχι λιγότερο από 7 δισ. δολάρια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Rosneft, Igor Sechin, η ανάπτυξη του Vostok Oil θα περιλαμβάνει την κατασκευή 15 νέων βιομηχανικών οικισμών, τριών αεροδρομίων, ενός λιμένα, αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων νέων αγωγών, 3.500 χλμ. νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και χωρητικότητας ηλεκτρικής ισχύος 2.000 MW, ενώ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 2% του εθνικού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.