Νέοι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας

Νέοι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας

129
Νέοι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας

Εικάζεται πως ο ανανεωμένος σχεδιασμός νέων ηλιακών συλλεκτών, ή αλλιώς πάνελ, μπορεί να προσφέρει έως και 125% υψηλότερη απόδοση, ενισχύοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η υψηλότερη απόδοση των νέων ηλιακών πάνελ θα οφείλεται στον σχεδιασμό «σκακιέρας» της επιφάνειάς τους, ο οποίος ενισχύει την απορρόφηση ηλιακής ενέργειας, που μετατρέπεται κατόπιν σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ομάδα έρευνας προήλθε από τη συνεργασία των πανεπιστημίων Γιορκ του Ηνωμένου Βασιλείου και NOVA της Λισαβόνας. Οι μελετητές διερεύνησαν τις εναλλαγές στην απορρόφηση των ηλιακών πάνελ ανάλογα με τα σχέδια που υπήρχαν στην επιφάνειά τους και κατέληξαν στη «σκακιέρα» ως την αποδοτικότερη επιλογή.

Ο νέος σχεδιασμός δεν εστιάζει μόνο στην αλλαγή της επιφάνειας, αλλά και στη δημιουργία ελαφρύτερων, πιο ευέλικτων και πιο ελαφριών πάνελ. Οι αλλαγές στη μορφή των πάνελ στοχεύουν στην ευρύτερη χρήση τους ακόμα και από οικίες.

Το πυρίτιο είναι ένα χημικό στοιχείο, υλικό που υπάρχει στους ηλιακούς συλλέκτες, και είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των ηλιακών κυψελών. Συνεπώς η ανάπτυξη λεπτότερων πάνελ τα καθιστά φθηνότερα και οικολογικότερα.

Η δημιουργία λεπτότερων ηλιακών συλλεκτών στοχεύει επίσης στη μείωση της χρήσης πυριτίου. Η διύλιση του πυριτίου είναι μια ενεργοβόρος διαδικασία, άρα οι μελετητές, δημιουργώντας δέκα φορές λεπτότερα πάνελ, ουσιαστικά μειώνουν το κόστος για την παραγωγή του και εν τέλει ενισχύεται η μεταστροφή προς μια «πράσινη» οικονομία.

Συμφώνα με δεδομένα από το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ηλιακής, ήταν υπεύθυνες για το 47% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Φωτό: Grégory ROOSE/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.