
Εικάζεται πως ο ανανεωμένος σχεδιασμός νέων ηλιακών συλλεκτών, ή αλλιώς πάνελ, μπορεί να προσφέρει έως και 125% υψηλότερη απόδοση, ενισχύοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η υψηλότερη απόδοση των νέων ηλιακών πάνελ θα οφείλεται στον σχεδιασμό «σκακιέρας» της επιφάνειάς τους, ο οποίος ενισχύει την απορρόφηση ηλιακής ενέργειας, που μετατρέπεται κατόπιν σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η ομάδα έρευνας προήλθε από τη συνεργασία των πανεπιστημίων Γιορκ του Ηνωμένου Βασιλείου και NOVA της Λισαβόνας. Οι μελετητές διερεύνησαν τις εναλλαγές στην απορρόφηση των ηλιακών πάνελ ανάλογα με τα σχέδια που υπήρχαν στην επιφάνειά τους και κατέληξαν στη «σκακιέρα» ως την αποδοτικότερη επιλογή.
Ο νέος σχεδιασμός δεν εστιάζει μόνο στην αλλαγή της επιφάνειας, αλλά και στη δημιουργία ελαφρύτερων, πιο ευέλικτων και πιο ελαφριών πάνελ. Οι αλλαγές στη μορφή των πάνελ στοχεύουν στην ευρύτερη χρήση τους ακόμα και από οικίες.
Το πυρίτιο είναι ένα χημικό στοιχείο, υλικό που υπάρχει στους ηλιακούς συλλέκτες, και είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των ηλιακών κυψελών. Συνεπώς η ανάπτυξη λεπτότερων πάνελ τα καθιστά φθηνότερα και οικολογικότερα.
Η δημιουργία λεπτότερων ηλιακών συλλεκτών στοχεύει επίσης στη μείωση της χρήσης πυριτίου. Η διύλιση του πυριτίου είναι μια ενεργοβόρος διαδικασία, άρα οι μελετητές, δημιουργώντας δέκα φορές λεπτότερα πάνελ, ουσιαστικά μειώνουν το κόστος για την παραγωγή του και εν τέλει ενισχύεται η μεταστροφή προς μια «πράσινη» οικονομία.
Συμφώνα με δεδομένα από το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ηλιακής, ήταν υπεύθυνες για το 47% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Φωτό: Grégory ROOSE/Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο αριθμός των πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης στον παγκόσμιο στόλο συνεχίζει να αυξάνεται με δυναμικούς ρυθμούς. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός ναυπηγικός κολοσσός Tsuneishi παρέδωσε πρόσφατα το…
Στην επέκταση του στόλου του εστιάζει εκ νέου ο κολοσσός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied,…
Η spot ναυλαγορά των LNG carriers παραμένει υπό έντονη πίεση, με τους ναύλους να σημειώνουν περιορισμένες μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής…
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ