Πώς τα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

Πώς τα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

99
Πώς τα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

Μελετητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης διερεύνησαν τη συμπεριφορά των θερμών θαλάσσιων ρευμάτων που καταγράφονται σε συγκεκριμένους ωκεανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα θερμά θαλάσσια ρεύματα συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και επηρεάζουν το οικοσύστημα της εκάστοτε θαλάσσιας περιοχής. Ο αντίκτυπος του φαινομένου είναι σημαντικός και τα τελευταία χρόνια μεταφράζεται, δυστυχώς, σε θνησιμότητα της βιοποικιλότητας: από είδη ψαριών μέχρι ωφέλιμων φυκιών. Επίσης, τα θερμά αέρια στρώματα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών, εντείνουν τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων και συμβάλλουν στη μετακίνηση των θαλάσσιων κοινοτήτων σε ψυχρότερα ύδατα.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος, με την ανθρώπινη συμπεριφορά να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, κατά τα οποία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα εμφανείς, έχει παρατηρηθεί πως τα θαλάσσια ρεύματα είναι πολύ πιο έντονα και πολύ πιο θερμά, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις τους αντίστοιχα να είναι αρκετά πιο σφοδρές. Η στατιστική ανάλυση της έρευνας καταδεικνύει πως τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται είκοσι φορές συχνότερα.

Τα δεδομένα για την εν λόγω έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης ξεκινούν να καταγράφονται από το 1980 και φτάνουν μέχρι το 2017. Αρχικά, κατά την πρώτη δεκαετία μελέτης, το φαινόμενο των θερμών ρευμάτων αριθμούσε 27 περιστατικά χρονικής διάρκειας 32 ημερών και θερμοκρασίας 4,8°C. Αντίστοιχα, τα δεδομένα για την τελευταία δεκαετία είναι 172 περιστατικά διάρκειας 48 ημερών και θερμοκρασίας 5,5°C.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση και στο μέγεθος της έκτασης των ρευμάτων αλλά και στην επιρροή τους αντίστοιχα. Δυστυχώς, αν η θερμοκρασία παγκοσμίως, λόγω της ‒ανθρωπογενούς‒ κλιματικής αλλαγής συνεχίσει να αυξάνεται, τα σενάρια είναι πολύ δυσοίωνα και αναφέρουν μέχρι και αφανισμό κάποιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Φωτό: Jeff Schmaltz/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.