Commodity trading: Το deal που αλλάζει τις ισορροπίες

Commodity trading: Το deal που αλλάζει τις ισορροπίες

293
Commodity trading: Το deal που αλλάζει τις ισορροπίες

Η δισεκατομμυριούχος Margarita Louis-Dreyfus συμφώνησε στην πώληση του 45% της Louis Dreyfus Company, ενός από τους κορυφαίους commodity traders του κόσμου, στο κρατικό wealth fund του Άμπου Ντάμπι ADQ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, πρόκειται για εξέλιξη-ορόσημο στην 169χρονη ιστορία της LDC, καθώς για πρώτη φορά κάνει άνοιγμα σε μετόχους εκτός οικογενείας. Η συμφωνία αποτελεί μια ένεση ρευστότητας για την ίδια την εταιρεία, αλλά και προσωπικά για τη Margarita Louis-Dreyfus, η οποία τα τελευταία χρόνια λάμβανε σημαντικά μερίσματα για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Η τιμή πώλησης ακόμη παραμένει άγνωστη, ωστόσο σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία κατ’ ελάχιστον $800 εκατ. από την πώληση θα επενδυθούν στην LDC.

Για το fund ΑDQ, η εξαγορά μεριδίου της LDC σηματοδοτεί μια προσπάθεια για την ενίσχυση της ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη στιγμή που εν μέσω πανδημίας κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σπεύδουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες για τους πληθυσμούς τους.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μια κρατική εταιρεία επενδύσεων προβαίνει σε εξαγορά μεριδίου εταιρείας μεταφοράς αγροτικών εμπορευμάτων. Η Temasek Holdings Pte της Σιγκαπούρης κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Olam International, ενώ το 2012 το επίσης σιγκαπουριανό fund GIC Pte εξαγόρασε το 5% της Bunge Ltd., πριν τελικά το πουλήσει σε ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τη συγχώνευση δραστηριοτήτων της LDC με την Glencore Plc, ωστόσο έπεσαν στο κενό.

Φωτό: Sebastien Nogier/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.