Οι προοπτικές της αγοράς των δεξαμενόπλοιων

Οι προοπτικές της αγοράς των δεξαμενόπλοιων

404
Οι προοπτικές της αγοράς των δεξαμενόπλοιων

Στον οικονομικό της απολογισμό για το γ’ τρίμηνο του έτους προχώρησε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου η Euronav. Στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας συνοψίζεται η εικόνα της αγοράς των δεξαμενόπλοιων.

Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι, έως τα μέσα του Q3, οι ναύλοι δέχτηκαν πίεση κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της ζήτησης του μαύρου χρυσού, των περιορισμένων φορτίων λόγω της ευθυγράμμισης πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τις περικοπές του OPEC+ και, τέλος, της αυξημένης προσφοράς πλοίων VLCCs και Suezmaxes.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αγοράς των δεξαμενόπλοιων, η Euronav αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στο βόρειο ημισφαίριο, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο ενδεχομένως βιώσει μια ώθηση κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, καθώς οδεύουμε προς το 2021, μέρος της προσφοράς από τα μέλη του OPEC+ θα απορροφηθεί από την κατανάλωση, οδηγώντας έτσι την αγορά μαύρου χρυσού σε ισορροπία.

«Κατά τη γνώμη μας, το πετρέλαιο θα αποτελεί σημαντικό μέρος του ενεργειακού μείγματος στο εγγύς μέλλον και τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Εν μέσω σημαντικών προκλήσεων για την αγορά, η Εuronav υπογραμμίζει την ανάγκη οι διαχειρίστριες εταιρείες να διαθέτουν ισχυρό ισολογισμό και επαρκή ρευστότητα. Τέλος, και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το γ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα $144,656 εκατ.

Φωτό: Εuronav/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.