Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φατούρος και η σχέση του με τον Πειραιά

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φατούρος και η σχέση του με τον Πειραιά

334
Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φατούρος και η σχέση του με τον Πειραιά

Tης Δρος Μαρίας Σάρδη

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και ακαδημαϊκός Δημήτρης Φατούρος. Γεννημένος στην Αθήνα το 1928, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ΄όπου αποφοίτησε το 1952. Εργάστηκε ως επιμελητής στο ΕΜΠ (1953-1959) δίπλα στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Αργότερα δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο διετέλεσε και Πρύτανης από το 1983 έως το 1988, ενώ διορίστηκε και υπουργός παιδείας από το 1993 έως το 1994. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Τα περισσότερα από 150 έργα του, ανάμεσα στα οποία η Εθνική Πινακοθήκη και τα αρχαιολογικά μουσεία Φιλίππων και Καβάλας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εικόνας της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ οι αρχές του αρχιτεκτονικού του σχεδιασμού βρίσκονταν πάντα σε συμφωνία με τη λογική του ελληνικού τοπίου. Ανάμεσα στα έργα που ο ίδιος αγαπούσε και ξεχώριζε ήταν η κατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά για το οποίο του απονεμήθηκε το 2014 τιμητική διάκριση από το ΓΕΝ. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του κλειστού κολυμβητήριου, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του έργου, πραγματοποιήθηκαν από το 1958 έως το 1959 στην περιοχή του Χατζηκυριάκειου, όπου, όπως ο ίδιος ο Δ. Φατούρος, θυμάται, διέθετε ακόμα πλήθος προσφυγικών κατοικιών.

Στόχος του έργου ήταν, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, να παρέχει στον επισκέπτη την αίσθηση, πως ακόμα κι αν βρισκόταν σ’ έναν «εγκιβωτισμένο χώρο με νερό» παρέμενε σε άμεση σχέση με τον ήλιο και τη θάλασσα του παρακείμενου χώρου. Στόχος ο οποίος επετεύχθη αρχιτεκτονικά με την χρήση μεγάλων ανοιγμάτων που επέτρεπαν τον φυσικό φωτισμό και τη θέα προς τη θάλασσα δίνοντας στο χρήστη του χώρου την αίσθηση πως «κολυμπά πραγματικά και μεταφορικά στο φώς», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Κώστας Μωραΐτης, αρχιτέκτονας και καθηγητής στο ΕΜΠ, ο οποίος όντας ο ίδιος κολυμβητής επισκεπτόταν τον χώρο πολύ συχνά.

Η κατασκευή του κολυμβητήριου ήταν αρκετά απαιτητική, όχι μόνο λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων που διέθετε αλλά και λόγω και της μορφολογίας του εδάφους. Ωστόσο, το κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το οποίο το 2019, γιόρτασε τα 60 χρόνια λειτουργίας του παραμένει ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για την περιοχή του Πειραιά το οποίο βρίσκεται στη διάθεση, όχι μόνο των μαθητών της Σχολής αλλά διατίθεται επιπλέον και σε εξωτερικούς αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, στα μέλη οικογενειών αξιωματικών, υπασπιστών, ανθυπασπιστών καθώς και στα μέλη της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.