Ενέργεια: Πώς διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό

Ενέργεια: Πώς διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό

154
Ενέργεια: Πώς διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό

Η πρόσφατη έκθεση «International Energy Outlook 2020», που δημοσίευσε η Energy Information Administration (EIA), εστιάζει στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε γεωγραφικές περιοχές ανά τον κόσμο με υψηλή ανάπτυξη: στην Ασία, στην Ινδία και στην Αφρική. Παράλληλα παρουσιάζονται οι συνέπειες που θα επέλθουν από το πώς θα επιλέξουν οι παραπάνω γεωγραφικές περιοχές να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας καθώς και οι επιπτώσεις των παραπάνω επιλογών στο διεθνές εμπόριο ενέργειας και στην οικονομική ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στην Ασία η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθεί αυξητική τάση και έως το 2050 πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η EIA προβλέπει ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία θα υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2019 και 2050, λόγω της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εισοδημάτων. Στην Ινδία, οι διαθέσιμες επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους είναι περιορισμένες. Συνεπώς, η λύση στην παραπάνω πραγματικότητα στηρίζεται στη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου, που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό σε διάφορες περιοχές.

Ως προς την Αφρική, η έκθεση αναφέρει ότι τα κράτη στη συγκεκριμένη ήπειρο θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους για ηλεκτρική ενέργεια με εναλλακτικούς τρόπους, καθώς μειώνεται το κόστος για την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων, δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, η σημαντική αύξηση του μεριδίου της αγοράς που καταλαμβάνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μεταξύ 2019 και 2050 στην Ινδία θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις νέες συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου και της μεταφοράς ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.