Drones: η λύση και για τα λιμάνια

Drones: η λύση και για τα λιμάνια

204
Drones: η λύση και για τα λιμάνια

Τα drones-Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) της EMSA χρησιμοποιεί η λιμενική αρχή της Αμβέρσας για την καθημερινή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο βελγικό λιμάνι, καθώς και για την έγκαιρη ανταπόκριση σε περιστατικά μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλοία που προσεγγίζουν τον λιμένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EMSA, τα drones θα επιτρέπουν στη λιμενική αρχή να έχει εποπτεία όλων των λιμενικών δραστηριοτήτων σε ακτίνα μέχρι και 120 τ.χλμ., γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την ομαλή καθημερινή λειτουργία της.

Οι βελγικές αρχές αιτήθηκαν της εν λόγω υπηρεσίας της EMSA κατόπιν των θετικών αποτελεσμάτων που παρουσίασε το εγχείρημα Single European Sky ATM Research (SESAR) σχετικά με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Μέσω του εγχειρήματος, το λιμάνι της Αμβέρσας πραγματοποίησε μελέτη σκοπιμότητας για τη χρήση drones προς παρακολούθηση των λιμενικών δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία EMSA και λιμένα της Αμβέρσας ξεκίνησε περί τις αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2020, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που drones της EMSA χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση του «modus operandi» λιμανιού.

Φωτό: ΕΜSA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.