
Η Κίνα έδωσε χθες Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στην δημοσιότητα τους κύριους άξονες του προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, δίνοντας έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση και την τεχνολογική αυτονομία, χωρίς ωστόσο να καθορίζει στόχο οικονομικής ανάπτυξης.
Η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία συνεδρίαζε από την Δευτέρα υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, ενέκρινε το 14ο πενταετές πρόγραμμα (2021-2025). Οι κύριες κατευθύνσεις του πενταετούς προγράμματος θα παρουσιασθούν στο κοινοβούλιο για επίσημη έγκριση και θα εγκριθούν τον προσεχή Μάρτιο.
Ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ κάνει λόγο για ένα «νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης» βασισμένο περισσότερο στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Η Κίνα έχει βασίσει την ανάπτυξή της στις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των υποδομών, και στην εξαγωγή τεράστιου όγκου φθηνών προϊόντων. Όμως, το μοντέλο αυτό, που υποστήριξε σε μία διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών την μετατροπή της Κίνας από φτωχή χώρα στην δεύτερη οικονομία του κόσμου, έχει σήμερα φθάσει στα όριά του.
«Το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, με αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα», αναφέρεται στο κείμενο, σε μία συγκυρία αυξημένου ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κρίσης του κορονοϊού που έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Το κείμενο αποφεύγει να ορίσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία, αντίθετα με το προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα που έθετε ως στόχο αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 6,5% ετησίως κατά μέσον όρο κατά την περίοδο 2016-2020. Εξαιτίας της επιδημίας, το Πεκίνο είχε ήδη αποφύγει στις αρχές του έτους να θέσει στόχο ανάπτυξης για το 2020.
Η Κίνα θα πρέπει να επιτύχει «τεχνολογική αυτονομία», αναφέρεται στο κείμενο, την στιγμή που οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας, όπως η Huawei, η οποία υφίσταται κυρώσεις εκ μέρους της Ουάσινγκτον, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις αμερικανικές τεχνολογίες.
Αν και η Κίνα ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αεριών, η κινέζικη ηγεσία τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της οικολογικής μετάβασης μετά την δέσμευση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2060.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: Kin Li/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η πυρκαγιά που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ραφήνας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές. Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο «ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΑΡ» αναγκάστηκε…
Η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποδεικνύει πως αποτελεί αέναο υποστηρικτή της ελληνικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, την Τετάρτη 2 Ιουλίου σε μια εμβληματική…
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έδωσε στις 2 Ιουλίου την τελική του έγκριση σε νόμο που αναστέλλει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής…
Την Τρίτη 1η Ιουλίου 2025 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας τοκετών του Γ.Ν.A Αλεξάνδρα και η τελετή ονοματοδοσίας Αίθουσα Τοκετών «Μαριλένας Λασκαρίδη». Η…
Καθώς το ενδιαφέρον κορυφαίων οικονομιών παγκοσμίως επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις πολικές περιοχές του πλανήτη, η ζήτηση για προηγμένα παγοθραυστικά παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Στο…
O καύσωνας που ταλανίζει τη Δ. Ευρώπη έχει μειώσει τα επίπεδα των υδάτων στον ποταμό Ρήνο της Γερμανίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters,…
Τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές χάλυβα και άνθρακα αναδεικνύει πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, η οποία εστιάζει στον αντίκτυπό τους στην αγορά των bulk…
Σημαντικές μεταβολές καταγράφουν εντός του 2025 οι παραγγελίες για πλοία κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων. Σύμφωνα με δεδομένα της πλατφόρμας Alternative Fuels Insight (AFI) του DNV,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ