Οι κινήσεις της Μόσχας στην πετρελαϊκή σκακιέρα

Οι κινήσεις της Μόσχας στην πετρελαϊκή σκακιέρα

218
Οι κινήσεις της Μόσχας στην πετρελαϊκή σκακιέρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών πετρελαιοπαραγωγής του OPEC+ για το 2021.

Πρόκειται για μια αρκετά καθησυχαστική δήλωση, η οποία μάλλον μοιάζει αναγκαία εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύει το πετρέλαιο. Πολλοί είναι αυτοί, άλλωστε, που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για απότομη επιστροφή της παραγωγής στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αναμενόμενη ζήτηση.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ρωσία, χώρα η οποία υπήρξε αρκετά διστακτική σχετικά με την τήρηση των περικοπών του OPEC+ στο παρελθόν, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών πετρελαιοπαραγωγής αποτελεί θετικό σημάδι για το μέλλον του μαύρου χρυσού.

H Ρωσία αποτέλεσε επίσης τον κινητήριο μοχλό του πρόσφατου «πετρελαϊκού πολέμου» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, καθώς αρνήθηκε να επεκτείνει τις περικοπές της, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη δική τους.

Αναφορικά με το μέλλον του πετρελαίου, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν βλέπει λόγο για αλλαγή της υφιστάμενης παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη του OPEC+, τονίζοντας πως η ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί. Παρ’ όλα αυτά, δεν απέκλεισε περαιτέρω περικοπές για το 2021, δηλώνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό προς το παρόν».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.