Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ έξι ναυτιλιακές εταιρείες

Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ έξι ναυτιλιακές εταιρείες

8768
Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ έξι ναυτιλιακές εταιρείες

Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ καταχωρήθηκαν δύο φυσικά πρόσωπα και έξι νομικά πρόσωπα από την Κίνα για την πρόσφατη συνεργασία τους με τη ναυτιλιακή Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στοχοποίησε τις Reach Holding Group (Shanghai) Company Ltd., Reach Shipping Lines, Delight Shipping Co. Ltd., Gracious Shipping Co. Ltd., Noble Shipping Co. Ltd. και Supreme Shipping Co. Ltd. Από την άλλη, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο του Reach Holding Group, Eric Chen, και στον πρόεδρο της ίδιας εταιρείας, Daniel Y. He.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, δήλωσε: «Σήμερα επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας παγκοσμίως: οποιοσδήποτε προβεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα με την IRISL κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις».

Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό υπουργείο κατηγόρησε τις Reach Holding Group και Reach Shipping Lines ότι βοήθησαν την ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία καθώς και τις θυγατρικές της να παρακάμψουν για μεγάλο διάστημα τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Οι εν λόγω κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ το 2018 να αποχωρήσει από την Πυρηνική Συμφωνία του 2015. Η συμφωνία αυτή δέσμευε το Ιράν να περιορίσει τις δραστηριότητές του σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Πυρηνική Συμφωνία δεν έχει περιορίσει τις περιφερειακές βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν, τονίζοντας ότι η οικονομική πίεση από τις υφιστάμενες κυρώσεις θα αναγκάσει την Τεχεράνη να συμβιβαστεί με μια πιο ευρεία συμφωνία επί του θέματος. Το Ιράν, από την πλευρά του, αρνείται την όποια κατηγορία για αναζήτηση πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.