
Οι επενδύσεις φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική διατηρήθηκαν σταθερές, ενώ τα προγραμματισμένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 126 δισ. δολάρια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 29% σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για έργα καθαρής ενέργειας.
Η Arab Petroleum Investments Corporation (APICORP), ένας πολυμερής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανάπτυξης, κυκλοφόρησε το «ΜΕΝΑ Gas & Petrochemicals Investments Outlook 2020-2024» σχετικά με τις προγραμματισμένες και δεσμευμένες επενδύσεις για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ) για την περίοδο 2020 έως 2024.
Το 2020 παρατηρείται ένα μεγάλο σοκ στη ζήτηση φυσικού αερίου λόγω της μείωσης κατά 4% παγκοσμίως, σε πλήρη αντίθεση με το 2019, το οποίο ήταν έτος-ρεκόρ για τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις στο LNG.
Η κρίση λόγω του Covid-19 αναμένεται να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου κατά το 2020-2024 σε 1,5% σε σύγκριση με την προ Covid-19 εκτίμηση του 1,8%.
Παρά την κρίση της παγκόσμιας ζήτησης, οι δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου στη MENA παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις αυξήθηκαν κυρίως λόγω της ισχυρής συνεχιζόμενης περιφερειακής ζήτησης φυσικού αερίου για καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της δημιουργίας εσόδων ως πρώτης ύλης για τους βιομηχανικούς και πετροχημικούς τομείς.
Συγκεκριμένα, ο τομέας των πετροχημικών σημείωσε ετήσια αύξηση 4 δισ. δολαρίων σε προγραμματισμένα έργα σε σύγκριση με τις προοπτικές του περασμένου έτους, ενώ τα δεσμευμένα έργα μειώθηκαν κατά 13 δισ. δολάρια ΗΠΑ λόγω της ολοκλήρωσης αρκετών έργων το 2019.
Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ πρωτοπορούν όσον αφορά τις δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των προσπαθειών για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Ιράκ, καθώς και από το πρόγραμμα South Pars του Ιράν. Εξάλλου, και τα ΗΑΕ έχουν διαθέσει 22 δισ. δολάρια για την υλοποίηση του γενικού σχεδίου ανάπτυξης φυσικού αερίου της χώρας, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη μη συμβατικών αερίων.
Ο Δρ Ahmed Ali Attiga, διευθύνων σύμβουλος της APICORP, σχολίασε: «Η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου έχει ασκήσει φορολογικές πιέσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και αναμένουμε ότι ορισμένα δεσμευμένα έργα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιξοότητες όσον αφορά τις πληρωμές, την αλυσίδα εφοδιασμού και πιθανές καθυστερήσεις έργων. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων αναμφίβολα θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ