
Οι επενδύσεις φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική διατηρήθηκαν σταθερές, ενώ τα προγραμματισμένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 126 δισ. δολάρια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 29% σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για έργα καθαρής ενέργειας.
Η Arab Petroleum Investments Corporation (APICORP), ένας πολυμερής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανάπτυξης, κυκλοφόρησε το «ΜΕΝΑ Gas & Petrochemicals Investments Outlook 2020-2024» σχετικά με τις προγραμματισμένες και δεσμευμένες επενδύσεις για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ) για την περίοδο 2020 έως 2024.
Το 2020 παρατηρείται ένα μεγάλο σοκ στη ζήτηση φυσικού αερίου λόγω της μείωσης κατά 4% παγκοσμίως, σε πλήρη αντίθεση με το 2019, το οποίο ήταν έτος-ρεκόρ για τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις στο LNG.
Η κρίση λόγω του Covid-19 αναμένεται να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου κατά το 2020-2024 σε 1,5% σε σύγκριση με την προ Covid-19 εκτίμηση του 1,8%.
Παρά την κρίση της παγκόσμιας ζήτησης, οι δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου στη MENA παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις αυξήθηκαν κυρίως λόγω της ισχυρής συνεχιζόμενης περιφερειακής ζήτησης φυσικού αερίου για καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της δημιουργίας εσόδων ως πρώτης ύλης για τους βιομηχανικούς και πετροχημικούς τομείς.
Συγκεκριμένα, ο τομέας των πετροχημικών σημείωσε ετήσια αύξηση 4 δισ. δολαρίων σε προγραμματισμένα έργα σε σύγκριση με τις προοπτικές του περασμένου έτους, ενώ τα δεσμευμένα έργα μειώθηκαν κατά 13 δισ. δολάρια ΗΠΑ λόγω της ολοκλήρωσης αρκετών έργων το 2019.
Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ πρωτοπορούν όσον αφορά τις δεσμευμένες επενδύσεις φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των προσπαθειών για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Ιράκ, καθώς και από το πρόγραμμα South Pars του Ιράν. Εξάλλου, και τα ΗΑΕ έχουν διαθέσει 22 δισ. δολάρια για την υλοποίηση του γενικού σχεδίου ανάπτυξης φυσικού αερίου της χώρας, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη μη συμβατικών αερίων.
Ο Δρ Ahmed Ali Attiga, διευθύνων σύμβουλος της APICORP, σχολίασε: «Η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου έχει ασκήσει φορολογικές πιέσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και αναμένουμε ότι ορισμένα δεσμευμένα έργα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιξοότητες όσον αφορά τις πληρωμές, την αλυσίδα εφοδιασμού και πιθανές καθυστερήσεις έργων. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων αναμφίβολα θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Μία νέα αεροπορική σύνδεση μεταξύ του Los Angeles International Airport (LAX) και της Αθήνας (ATH), εγκαινίασε η Norse Atlantic διευρύνοντας το υπερατλαντικό δίκτυό της.…
Με βραδύ ρυθμό έχει εκκινήσει το 2025 για τις εξαγωγές θερμικού άνθρακα της Ινδονησίας, καθώς η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία ‒τους…
Θετικές διαφαίνονται οι ενδείξεις για τις εξαγωγές σόγιας της Βραζιλίας προς την Κίνα, καθώς η τελευταία προέβη σε άρση ορισμένων πρότερων μέτρων. Συγκεκριμένα, το…
Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση της Kpler στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αμερικανικές εξαγωγές…
Με την ενσωμάτωση συστοιχιών μπαταριών υψηλής ισχύος, το νέο φεριμπότ της Scandlines αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα πλοίου μηδενικών εκπομπών. Το πλοίο, σχεδιασμένο εξαρχής για…
Επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Απρίλιο εφέτος, καθώς αυξήθηκε 2%, από 2,4% τον Μάρτιο και έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε επίσης…
Στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων βρίσκεται για μία ακόμα φορά η ναυπηγική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προανήγγειλε την…
Σε ασφυκτικό κλοιό για τις αποστολές χάλυβα της Κίνας φαίνεται να εξελίσσεται το «κύμα» προστατευτισμού που πλήττει την παγκόσμια οικονομία μετά την κλιμάκωση του…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ