
Την πρόθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας να προχωρήσει τάχιστα στη χορήγηση 160 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και να διερευνήσει πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και ελάφρυνση του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσε η διευθύνουσα επιτροπή της τράπεζας.
Η ανακοίνωση της κοινής Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η «τολμηρή και αποφασιστική» απάντηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αναθεώρηση της χρηματοοικονομικής ικανότητας του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας πέραν της τρέχουσας χρήσης, για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει «επαρκώς κεφαλαιοποιημένη ώστε να εκπληρώσει τις εντολές του».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει βοήθεια περίπου 100 δισ. δολαρίων σε περισσότερες από 80 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, το ΔΝΤ καλείται «να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους, ώστε να βοηθήσει τα μέλη να επιτύχουν μια ασφαλή έξοδο από την κρίση, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες».
Η στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε περισσότερες από 100 χώρες έχει ανέλθει έως τώρα σε 45 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 11 δισ. δολαρίων από το International Finance Corp. και 2 δισ. δολαρίων από τον Πολυμερή Οργανισμό Εγγυήσεων Επενδύσεων.
Εξάλλου, σε μια δήλωση με νόημα προέβη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος προειδοποίησε την Παγκόσμια Τράπεζα να διαχειρίζεται τους χρηματοοικονομικούς της πόρους «με σύνεση και διαφάνεια». Πρόσθεσε δε ότι η τράπεζα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα κεφάλαια για τις φτωχές χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες και όχι εκείνες με ισχυρή πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς, «ώστε να μην επιβαρύνουν τους μετόχους με πρόωρες εκκλήσεις για νέα χρηματοδότηση».
Οι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2018 ενέκριναν αύξηση κεφαλαίου ύψους 13 δισ. δολαρίων, δίνοντας εντολή στην τράπεζα να μειώσει τον δανεισμό σε πλουσιότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα, και να μετατοπίσει πόρους σε χώρες που έχουν ανάγκη.
Η Επιτροπή Ανάπτυξης, αποτελούμενη από 25 υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών που εκπροσωπούν τις μεγάλες μετοχικές χώρες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην οποία μετέχει και ο Steven Mnuchin, δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης πρέπει να «διερευνήσουν πρόσθετες προτάσεις για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης Covid-19» για τις φτωχότερες χώρες.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ