Παγκόσμια Τράπεζα: Κρίσιμες αποφάσεις στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας

Παγκόσμια Τράπεζα: Κρίσιμες αποφάσεις στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας

69
Παγκόσμια Τράπεζα: Κρίσιμες αποφάσεις στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας

Την πρόθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας να προχωρήσει τάχιστα στη χορήγηση 160 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και να διερευνήσει πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και ελάφρυνση του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσε η διευθύνουσα επιτροπή της τράπεζας.

Η ανακοίνωση της κοινής Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η «τολμηρή και αποφασιστική» απάντηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αναθεώρηση της χρηματοοικονομικής ικανότητας του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας πέραν της τρέχουσας χρήσης, για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει «επαρκώς κεφαλαιοποιημένη ώστε να εκπληρώσει τις εντολές του».

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει βοήθεια περίπου 100 δισ. δολαρίων σε περισσότερες από 80 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, το ΔΝΤ καλείται «να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους, ώστε να βοηθήσει τα μέλη να επιτύχουν μια ασφαλή έξοδο από την κρίση, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες».

Η στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε περισσότερες από 100 χώρες έχει ανέλθει έως τώρα σε 45 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 11 δισ. δολαρίων από το International Finance Corp. και 2 δισ. δολαρίων από τον Πολυμερή Οργανισμό Εγγυήσεων Επενδύσεων.

Εξάλλου, σε μια δήλωση με νόημα προέβη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος προειδοποίησε την Παγκόσμια Τράπεζα να διαχειρίζεται τους χρηματοοικονομικούς της πόρους «με σύνεση και διαφάνεια». Πρόσθεσε δε ότι η τράπεζα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα κεφάλαια για τις φτωχές χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες και όχι εκείνες με ισχυρή πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς, «ώστε να μην επιβαρύνουν τους μετόχους με πρόωρες εκκλήσεις για νέα χρηματοδότηση».

Οι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2018 ενέκριναν αύξηση κεφαλαίου ύψους 13 δισ. δολαρίων, δίνοντας εντολή στην τράπεζα να μειώσει τον δανεισμό σε πλουσιότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα, και να μετατοπίσει πόρους σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης, αποτελούμενη από 25 υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών που εκπροσωπούν τις μεγάλες μετοχικές χώρες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην οποία μετέχει και ο Steven Mnuchin, δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης πρέπει να «διερευνήσουν πρόσθετες προτάσεις για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης Covid-19» για τις φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.