Βενεζουέλα: Στροφή στον… άνθρακα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Βενεζουέλα: Στροφή στον… άνθρακα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

135
Βενεζουέλα: Στροφή στον… άνθρακα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Σε αύξηση των εξαγωγών άνθρακα προς τα ευρωπαϊκά κράτη προσβλέπει η Βενεζουέλα, τη στιγμή που οι αμερικανικές κυρώσεις με σκοπό την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μαδούρο φαίνεται πως κορυφώνονται.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές άνθρακα του λατινοαμερικανικού κράτους τριπλασιάστηκαν στους 310.000 τόνους το 2019, με τα έσοδα να αγγίζουν τα $40 εκατ. Όλα αυτά τη στιγμή που οι αμερικανικές κυρώσεις προς την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019.

Η αύξηση των εν λόγω εξαγωγών αποτελεί δείγμα ανθεκτικότητας της λατινοαμερικανικής χώρας, η οποία, εν μέσω των υφιστάμενων αμερικανικών εμποδίων, στρέφει αλλού τις βλέψεις της για την ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου της.

Μολονότι βέβαια οι εξαγωγές άνθρακα δεν είναι από μόνες τους αρκετές για να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες των εσόδων του κράτους λόγω της αδυναμίας εξαγωγής πετρελαίου, εντούτοις, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εξαγωγές κακάο, αποτελούν «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τη διατήρηση του Μαδούρο στην εξουσία.

Κύριο προορισμό για τις εξαγωγές άνθρακα της χώρας αποτέλεσε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία, παρ’ όλα αυτά, δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση Μαδούρο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιχειρεί να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, στρεφόμενη σε άλλους τομείς, ενδεχομένως να ωθήσει την Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει ρητά πλέον τις εξαγωγές άνθρακα στις κυρώσεις της, ενημερώνοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους αγοραστές για την απόφασή της.

Φωτό: Tannen Maury/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.