Δυτική Αφρική: Ορμητήριο πειρατών

Δυτική Αφρική: Ορμητήριο πειρατών

329
Δυτική Αφρική: Ορμητήριο πειρατών

Αύξηση κατά 40% ή 13 περιστατικά σημείωσαν οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις στα ύδατα της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες ανήλθαν στις 132 από την αρχή του 2020, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του International Maritime Bureau (IMB). Εκ των 85 ναυτικών οι οποίοι απήχθησαν καικρατήθηκαν όμηροι, οι 80 απήχθησαν στα ανοιχτά του Κόλπου της Γουινέας, κατά την εκδήλωση 14 πειρατικών επιθέσεων σε Νιγηρία, Μπενίν, Γκαμπόν, Ισημερινή Γουινέα και Γκάνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2020 δράστες επιβιβάστηκαν σε 112 πλοία και εξαπέλυσαν πυρά σε έξι από αυτά.

Πειρατικές επιθέσεις έγιναν και σε αλιευτικά σκάφη, με δύο περιστατικά να καταγράφονται στον Κόλπο της Γουινέας.

Κόλπος της Γουινέας: ο «παράδεισος» των πειρατικών επιθέσεων

Με το συντριπτικό ποσοστό του 95% των εν λόγω επιθέσεων να έχουν συμβεί στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας, το IMB προειδοποιεί ότι οι συμμορίες των πειρατών είναι «καλά οργανωμένες και στοχοποιούν κάθε είδους πλοίο». Μάλιστα, η πιο απομακρυσμένη από την ακτή της Γουινέας πειρατική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή του μεγαλύτερου αριθμού ναυτικών από ένα και μόνο πλοίο μέχρι στιγμής για το 2020.

Οι επιθέσεις στα Στενά της Σιγκαπούρης

Το ΙΜB αναφέρει ότι το 2020 έχουν καταγραφεί 15 επιθέσεις σε πλοία, τα οποία είτε αναχωρούσαν είτε είχαν ως προορισμό τα Στενά της Σιγκαπούρης, με έναν ναυτικό να τραυματίζεται και άλλον έναν να απάγεται. Η έκθεση αναφέρει ότι οι δράστες, σε τουλάχιστον δέκα από αυτές τις επιθέσεις, έφεραν μαχαίρια.

Ινδονησία: θετικό το πρόσημο

Πιο αισιόδοξα είναι τα πράγματα στην Ινδονησία, με τις πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις να καταγράφουν μείωση κατά 14 περιστατικά για το Q3, σε σχέση με το Q2. Όσα περιστατικά καταγράφηκαν αποτελούν ευκαιριακές κλοπές χαμηλού επιπέδου, κυρίως σε αγκυροβολημένα σκάφη.

Σομαλία: υπό έλεγχο η πειρατεία

Κανένα περιστατικό πειρατικής επίθεσης δεν έχει σημειωθεί στη Σομαλία από το 2018. Τον Αύγουστο του 2020 αφέθηκαν ελεύθεροι οι τελευταίοι τρεις από τους χιλιάδες ομήρους οι οποίοι είχαν απαχθεί και παρέμειναν υπό κράτηση από το 2011, όταν τέτοιου είδους επιθέσεις είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Παρά το γεγονός αυτό, το IMB συνιστά τη σωστή εφαρμογή των βέλτιστωνπρακτικών διαχείρισης (BMP5) τέτοιων περιστατικών από όλα τα πλοία που δραστηριοποιούνται στη Σομαλία, ενώ παροτρύνει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να εντείνει την παρουσία του στην περιοχή.

Φωτό: Yahya Arhab/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.