
Tι απασχολεί σήμερα την παγκόσμια ναυτιλία; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η νέα έρευνα των Global Maritime Forum, International Union of Marine Insurance (IUMI) και της εταιρείας Marsh με τίτλο «Global Maritime Issues Monitor 2020».
Η εν λόγω έρευνα εστιάζει στις 19 συνιστώσες που ενδέχεται να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία την επόμενη δεκαετία. Στην έρευνα, η οποία δημοσιοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλίας από έξι ηπείρους. Όπως τονίζεται, φέτος η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα ευρήματα της έρευνας έχουν προκύψει ενώ μαίνεται η πανδημία. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι πανδημίες εισήχθησαν σαν μία από τις προκλήσεις που η βιομηχανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Επίσης, γεωπολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και θέματα ασφάλειας κυριάρχησαν μεταξύ των απαντήσεων των συμμετεχόντων decision makers.
Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποκρίθηκαν ότι μια ενδεχόμενη οικονομική κρίση θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ναυτιλία τα επόμενα δέκα έτη. Το εύρημα αυτό αντανακλά την αλληλεξάρτηση του θαλάσσιου εμπορίου με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία το 2019 βρέθηκαν επίσης ψηλά στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, αποτέλεσαν και φέτος συχνή απάντηση αναφορικά με τις κορυφαίες προκλήσεις της ναυτιλίας. Ενδεικτικά, η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Στην τρίτη θέση της λίστας βρέθηκε η πανδημία, η οποία συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά και, βεβαίως, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Την τέταρτη και πέμπτη θέση κατέλαβαν αντίστοιχα οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο παράγοντας «περιβάλλον» βρέθηκε αρκετά ψηλά στη λίστα με τις κυριότερες προκλήσεις της ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας έτσι τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των κανονισμών για τον περιορισμό της στη ναυτιλία.
Τα Big Data, η τεχνητή νοημοσύνη και οι κοινωνικές επιταγές για την κλιματική αλλαγή ήταν η έκτη και η έβδομη πιο συχνή απάντηση μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι 19 συνιστώσες που θα επιδράσουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα έτη και η ετήσια μεταβολή συγκριτικά με τα αποτελέσματα της έρευνας το 2019:
Σε ό,τι αφορά το για ποια από αυτά τα ζητήματα και σε τι βαθμό είναι προετοιμασμένη η ναυτιλία, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αυτοματοποιημένη τεχνολογία βρέθηκαν στις πρώτες δύο θέσεις. Αντιθέτως, από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ότι η βιομηχανία είναι λιγότερο προετοιμασμένη για πιθανές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και ενδεχόμενη αύξηση των περιστατικών πειρατείας, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα:
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η οικογένεια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ι. Λύρα προέβη σε δύο σημαντικές δωρεές προς τον Δήμο Οινουσσών. Συγκεκριμένα, οι δωρητές διαθέτουν δύο ακίνητα σε κεντρικά…
Την ευκαιρία να συμμετάσχει στην 83η συνεδρίαση της Marine Environment Protection Committee (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), είχε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος…
Το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσινγκον και αυτό ενδέχεται να γίνει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγές. «Νομίζω…
Το φράγμα των 6.500 πλοίων έσπασε ο στόλος των containerships, με τη μεταφορική του ικανότητα να ξεπερνά τα 31,1 εκατ. TEUs. Tην ίδια ώρα,…
Με την εστίαση του Ντόναλντ Τραμπ στα ορυκτά καύσιμα, και δη στο πετρέλαιο, οι κολοσσοί ενέργειας των ΗΠΑ δρομολογούν νέες επενδύσεις διεθνούς κλίμακας. Ειδικότερα,…
Η πρόωση υποβοηθούμενη από τον άνεμο, σε συνδυασμό με 100% βιοκαύσιμο, μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα. Χάρη στην εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών αιχμής, το…
Η εποχικότητα συχνά επιδρά ποικιλοτρόπως στις επιδόσεις της ναυλαγοράς των bulk carriers. Ειδικότερα, το διάστημα Απριλίου-Μαΐου συνιστά μια μεταβατική περίοδο για την αγορά, η…
Πτώση 12% στις τιμές βασικών εμπορευμάτων το 2025 και ένα επιπλέον 5% για το 2026 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα εν μέσω εξασθένησης της οικονομικής…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ