Πόσο ασφαλές είναι τελικά σήμερα το ταξίδι με αεροπλάνο;

Πόσο ασφαλές είναι τελικά σήμερα το ταξίδι με αεροπλάνο;

651
Πόσο ασφαλές είναι τελικά σήμερα το ταξίδι με αεροπλάνο;

Μικρή φαίνεται πως είναι η πιθανότητα μόλυνσης από τον Covid-19 σε ταξίδια με αεροπλάνα, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), και οι κατασκευάστριες εταιρείες Airbus, Boeing και Embraer.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι φέτος περίπου 1,2 δισ. επιβάτες ταξίδεψαν με αεροπλάνο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid δεν ξεπέρασαν τα 44 (!). «Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού κατά το ταξίδι με αεροπλάνο είναι μικρή, ένα κρούσμα ανά 27 εκατ. ταξιδιώτες. […] Η πλειονότητα των περιπτώσεων μόλυνσης καταγράφηκαν πριν η πρόταση για χρήση της μάσκας διαδοθεί παγκοσμίως», τονίζει ο δρ David Powell, Medical Advisor της ΙΑΤΑ.

Tα συστήματα εξαερισμού στα αεροπλάνα, οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων, η καθοδική ροή του αέρα και η συνεχής ανανέωσή του μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Την ίδια ώρα, η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα ακόμα στρώμα προστασίας, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια στην καμπίνα του αεροπλάνου, αναφέρεται στην έρευνα.

Η έρευνα επιχειρεί να καταδείξει την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών της αεροπορικής βιομηχανίας για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού κατά τη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Η ΙΑΤΑ τονίζει επιπλέον ότι το 85% σε έρευνα επιβατών που ταξίδεψαν πρόσφατα με αεροπλάνο σημείωσαν ότι τα μέτρα της αεροπορικής βιομηχανίας τούς έκαναν να αισθανθούν ασφάλεια και ότι ήταν σωστά εφαρμόσιμα.

«Ο συνδυασμός μέτρων που εφαρμόζονται διασφαλίζει στους ταξιδιώτες ότι η ελευθερία για ταξίδια δεν έχει ηττηθεί από τον Covid-19», καταλήγει ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής και CEO της ΙΑΤΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.