Νέα Ζηλανδία: Νέες οδηγίες για τη χρήση scrubbers από τα πλοία

Νέα Ζηλανδία: Νέες οδηγίες για τη χρήση scrubbers από τα πλοία

272
Νέα Ζηλανδία: Νέες οδηγίες για τη χρήση scrubbers από τα πλοία

Μπορεί η πανδημία να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον (και) της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, το φλέγον όμως ζήτημα των περιβαλλοντικών κανονισμών και η συμμόρφωση με αυτούς παραμένουν στο επίκεντρο.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας απηύθυνε έκκληση προς ιδιοκτήτες/διαχειριστές και πλοιάρχους πλοίων που επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας να αποφεύγουν να απορρίπτουν τα υπολείμματα από τα scrubbers, με στόχο την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος.

Αντ’ αυτού, το υπουργείο προτείνει τα εξής:

• Είσοδος των πλοίων στα χωρικά ύδατα της Νέας Ζηλανδίας με χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

• Αλλαγή της λειτουργίας των scrubbers, από ανοιχτού (open-loop) σε κλειστού βρόχου (closed-loop), καθώς και διατήρηση των όποιων υπολειμμάτων στα πλοία και απόρριψή τους στην πλησιέστερη λιμενική εγκατάσταση.

• Απόρριψη των υπολειμμάτων των scrubbers εκτός των χωρικών υδάτων της Νέας Ζηλανδίας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι οδηγίες του ΙΜΟ σχετικά με την απόρριψη των υπολειμμάτων από scrubbers ενδέχεται να αναθεωρηθούν στο μέλλον, καθώς δημοσιεύονται όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των εν λόγω υπολειμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Φωτό: Bernd Hildebrandt/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.