Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Τα εμπόδια και οι αμφιβολίες

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Τα εμπόδια και οι αμφιβολίες

173
Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Τα εμπόδια και οι αμφιβολίες

Η Κίνα είναι πολύ πιθανό να μην κατορθώσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για λόγους που «δεν σχετίζονται με το γεωργικό εμπόριο», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Sonny Perdue.

Με την εν λόγω εμπορική συμφωνία, η οποία υπεγράφη φέτος τον Ιανουάριο, η Κίνα δεσμεύτηκε να εισαγάγει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας $36,5 δισ. για το 2020. Ωστόσο, οι εξαιρετικά χαμηλές κινεζικές εισαγωγές κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, λόγω της πανδημίας, δημιουργούν ισχυρές αμφιβολίες για το αν το Πεκίνο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Αν και ο κ. Perdue δεν ξεκαθάρισε ποιοι λόγοι εμποδίζουν την Κίνα να εκπληρώσει τις φαινομενικά, πλέον, ακατόρθωτες δεσμεύσεις της, η κατάργηση της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok από την κυβέρνηση Τραμπ, σε συνδυασμό με τη λήξη της προνομιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ από την αμερικανική κυβέρνηση, σίγουρα έχουν αποτελέσει τροχοπέδη.

Παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα, οι εισαγωγές της σε αμερικανικά προϊόντα γεωργίας για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις, με τη χώρα να εισάγει περίπου 12 εκατ. τόνους φασολιών σόγιας και 4 εκατ. τόνους καλαμποκιού, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Φωτό: Elena Rabkina/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.