Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον OPEC

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον OPEC

80
Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον OPEC

Αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του OPEC τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η επανεκκίνηση ορισμένων εγκαταστάσεων της Λιβύης και οι υψηλότερες ιρανικές εξαγωγές αντιστάθμισαν την έντονη προσήλωση άλλων μελών στη συμφωνία περικοπής της προσφοράς.

Ο 13μελής οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών άντλησε κατά μέσο όρο 24,38 εκατ. bpd τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα, σημειώνοντας αύξηση 160.000 bpd από τον Αύγουστο και με περαιτέρω ώθηση από το χαμηλό των τριών δεκαετιών του Ιουνίου.

Η αύξηση της προσφοράς του OPEC από τον Αύγουστο και οι ανησυχίες για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 10% τον Σεπτέμβριο, σε σχεδόν $40 το βαρέλι.

«Ενώ η ζήτηση πασχίζει να συνεχιστεί, η προσφορά αυξάνεται», δήλωσε η Paola Rodriguez-Masiu, αναλύτρια της Rystad Energy, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η παραγωγή της Λιβύης επιστρέφει».

Η Λιβύη και το Ιράν είναι δύο από τα μέλη του OPEC που εξαιρούνται από το σύμφωνο εφοδιασμού από τον OPEC και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστών ως OPEC+.

Το σύμφωνο συνέβαλε στην αύξηση των τιμών το 2020 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Απριλίου, καθώς η κρίση του κορονοϊού κατέστρεψε τη ζήτηση. Η παραγωγή των χωρών του OPEC+ από την 1η Μαΐου σημείωσε μείωση ρεκόρ 9,7 εκατ. bpd ή 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Τον Σεπτέμβριο, οι χώρες του OPEC που δεσμεύτηκαν από τη συμφωνία και παρέδωσαν το 101% της υποσχεθείσας μείωσης, σύμφωνα με την έρευνα, από 100% τον Αύγουστο.

Φωτο: Dean Brierley/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.