Σιτάρι: Η Αλγερία ανάμεσα… σε Γαλλία και Μαύρη Θάλασσα

Σιτάρι: Η Αλγερία ανάμεσα… σε Γαλλία και Μαύρη Θάλασσα

139
Σιτάρι: Η Αλγερία ανάμεσα… σε Γαλλία και Μαύρη Θάλασσα

Η δυναμική είσοδος της Ρωσίας στη μεγάλη αγορά εισαγωγών σιταριού της Αλγερίας δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση του ανταγωνισμού για φέτος, ωστόσο η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ ίσως αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις από το επόμενο έτος, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς αλλά και traders.

Πρόσφατα ο κρατικός Οργανισμός Σιτηρών της Αλγερίας ήρε κάποιους περιορισμούς στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προμήθειες από χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο το γεγονός ότι οι τιμές ρωσικού σιταριού, το οποίο ήδη κυριαρχεί στην αγορά της Αιγύπτου, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ουσιαστικά «καθησυχάζει» τουλάχιστον προσώρας τις χώρες της ΕΕ που παραδοσιακά αποστέλλουν τα γεωργικά τους προϊόντα στην Αλγερία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία εξάγει περίπου 5 εκατ. τόνους σιταριού ετησίως στην Αλγερία, αριθμός που μεταφράζεται στο 40% των γαλλικών εξαγωγών εκτός χωρών ΕΕ.

Μπορεί η Γαλλία να αισθάνεται ότι φέτος ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία για τις προμήθειες σιταριού στην Αλγερία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, εντούτοις το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει από το επόμενος έτος καθώς είναι πιθανό το spread της τιμής μεταξύ γαλλικού και ρωσικού σιταριού να μειωθεί αρκετά κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών και traders.

Ήδη οι γαλλικές εξαγωγές στην Αλγερία έχουν μειωθεί φέτος λόγω κακών συγκομιδών στη χώρα και μάλιστα δεν έχει προγραμματιστεί καμία αποστολή φορτίου σιταριού για αυτόν τον μήνα.

Ο γαλλικός όμιλος εξαγωγών γεωργικών προϊόντων Synacomex εκτιμά ότι η Γαλλία θα διατηρήσει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 60% έναντι των χωρών της Μαύρης Θάλασσας στην Αλγερία εφόσον οι συγκομιδές ανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το 90% που διατηρούσε η Γαλλία στις εισαγωγές της Αλγερίας μερικά χρόνια πριν.

Γάλλοι έμποροι βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον εν μέσω ανάκαμψης των γαλλικών πωλήσεων στην Δυτική Αφρική και την Κίνα και μάλιστα εκτιμούν ότι η τελευταία θα ξεπεράσει την Αλγερία ως ο κορυφαίος προορισμός για το γαλλικό σιτάρι.

Φωτό:  Loren King/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.