LNG: Η Κίνα, αχτίδα φωτός για τη ζήτηση

LNG: Η Κίνα, αχτίδα φωτός για τη ζήτηση

102
LNG: Η Κίνα, αχτίδα φωτός για τη ζήτηση

Οι εισαγωγές LNG της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 10%, υπερβαίνοντας κάθε ρεκόρ, καθώς η βιομηχανική ζήτηση, αλλά και αυτή από τα νοικοκυριά, αυξάνεται, ενώ η τιμή του καυσίμου παρουσιάζει πτώση.

Με τη συνολική χρήση φυσικού αερίου να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί φέτος κατά 4-6%, η Κίνα αποτελεί ίσως τη μοναδική αχτίδα φωτός για την πληγείσα αγορά αερίου, του οποίου η ζήτηση φέτος θα υποχωρήσει κατά 4%, ως απόρροια της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτές και traders σημειώνουν στο Reuters ότι οι εισαγωγές LNG της Κίνας θα αγγίξουν τους 65-67 εκατ. τόνους. Με την κατά 10% αύξηση των εισαγωγών, η Κίνα αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της Ιαπωνίας στις εισαγωγές LNG.

Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Κίνα βρίσκεται σε αναπτυξιακά επίπεδα όμοια με αυτά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και συνεπώς η ζήτηση για φυσικό αέριο ανακάμπτει ταχύτερα του αναμενομένου.

Οι εισαγωγές κατά το δ΄ τρίμηνο θα παραμείνουν σε πολύ καλά επίπεδα, δεδομένου ότι το LNG είναι πιο ανταγωνιστικό από άποψη τιμής σε σχέση με το φυσικό αέριο, που εισάγεται μέσω αγωγών, σημειώνουν αναλυτές του IHS Markit.

Κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι εισαγωγές LNG της Κίνας αυξήθηκαν κατά 10,3% σε ετήσια βάση, στους 42,2 εκατ. τόνους. Αντίθετα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών υποχώρησαν κατά 7,4%, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία.

Η Κίνα χρησιμοποιεί το LNG ως γέφυρα για την ανθρακική της ουδετερότητα έως το 2060, με εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν από το 2016 στραφεί στο φυσικό αέριο έναντι του άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.