Σήμα κινδύνου από τον Αρκτικό Ωκεανό

Σήμα κινδύνου από τον Αρκτικό Ωκεανό

105
Σήμα κινδύνου από τον Αρκτικό Ωκεανό

Η κλιματική αλλαγή οδήγησε τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού, για φέτος, στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν επιστήμονες του National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Τα στοιχεία που κατέγραψαν δορυφόροι υποδεικνύουν ότι οι πάγοι έφτασαν στα 3,74 εκατ. τ.χλμ. στις 15 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις δεκαετίες που οι πάγοι της Αρκτικής πέφτουν κάτω από τα 4 εκατ. τ.χλμ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το NSIDC, το λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού Ωκεανού επιταχύνθηκε σημαντικά μεταξύ 31ης Αυγούστου και 5ης Σεπτεμβρίου, λόγω του μεγάλου κύματος θερμών ανέμων που προήλθαν από τη Σιβηρία. Ο ρυθμός με τον οποίο επήλθε το λιώσιμο των πάγων κατά τις εν λόγω έξι ημέρες ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί για ολόκληρο το 2020, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν πως το κύμα θερμού αέρα από τη Σιβηρία δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο, αλλά απόρροια της δράσης του ανθρώπου, που ενισχύει την κλιματική αλλαγή.

Η πτώση των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας αποτελεί τεράστια απειλή για την άγρια πανίδα της περιοχής. Το NSIDC αναφέρει πως είναι επιτακτική η ανάγκη για λήψη σοβαρών μέτρων προς αποφυγή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Φωτό: Yvette Zhang/ Unsplash.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.