Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου το 2021;

Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου το 2021;

156
Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου το 2021;

Οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC, αλλά και από τις ΗΠΑ, αναμένεται να συντελέσουν ώστε τα αποθέματα να μειωθούν φέτος και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021, οδηγώντας σε μια περισσότερο ισορροπημένη αγορά το επόμενο έτος, σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η U.S. Energy Information Administration (EIA).

Οι συμφωνίες του OPEC για τη μείωση της παραγωγής αλλά και οι περικοπές σε χώρες κυρίως της Βόρειας Αμερικής έχουν οδηγήσει την παγκόσμια προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της ζήτησης για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019. Κατά την ΕΙΑ, το έλλειμμα αυτό προσφοράς έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

Τον Αύγουστο, η παραγωγή του πετρελαίου και των παραγώγων του κινήθηκε στα 91,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα, χαμηλότερα κατά 9,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Παρά τα όσα αναφέρει η ΕΙΑ, αναλυτές και κύκλοι της αγοράς παραμένουν αβέβαιοι για την πορεία των αποθεμάτων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει μεγάλο ερωτηματικό και τα νέα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Trafigura κάνει λόγο για υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου έως τα τέλη του 2020.

Φωτό: A Quinn/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.