Google: Ψηλά ο πήχης για τη διάσωση του πλανήτη

Google: Ψηλά ο πήχης για τη διάσωση του πλανήτη

68
Google: Ψηλά ο πήχης για τη διάσωση του πλανήτη

Σε αγώνα δρόμου φαίνεται πως έχουν μετατραπεί ο στόχος και οι επιδιώξεις των τεχνολογικών κολοσσών για μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η επιτακτική ανάγκη για την προστασία του πλανήτη και του περιορισμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει εταιρείες όπως οι Microsoft και Facebook στο να εντατικοποιήσουν τις δράσεις τους προς επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Google, σύμφωνα με την οποία ο τεχνολογικός γίγαντας δεσμεύεται να εξαλείψει ολοκληρωτικά τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές του εντός των επόμενων δέκα ετών.

Σε δήλωσή του στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, προειδοποίησε πως η ανθρωπότητα έχει προθεσμία έως το 2030 προκειμένου να επιτύχει τον στόχο οικολογικότερων και πιο βιώσιμων δραστηριοτήτων, πριν ο πλανήτης βιώσει τις χειρότερες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η αίσθηση αυτή του επείγοντος οδηγεί και παρακινεί την Google να αναθεωρήσει τους στόχους της αναφορικά με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να επισπεύσει την εκπλήρωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google κινείται σε τροχιά περιβαλλοντικής ουδετερότητας εδώ και δεκατρία χρόνια. Η εταιρεία έχει προβεί σε μια σειρά εγχειρημάτων ώστε να αντισταθμίσει τα επίπεδα των εκπομπών CO2 που παρήγαγε το 1998, οπότε και ιδρύθηκε. Παρ’ όλα αυτά, ο τεχνολογικός κολοσσός αναγνωρίζει πως απαιτείται συλλογική δράση για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων, ειδικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Η Google εξέπεμψε περισσότερους από 4,9 εκατ. μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου μονάχα για το 2018, αριθμός που αντιστοιχεί σε εκπομπές περισσότερων του ενός εκατομμυρίου βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Αν και, όπως αναφέρει ο κ. Pichai, η εξ ολοκλήρου εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 αποτελεί δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα, εντούτοις δηλώνει αισιόδοξος πως με αρκετή δουλειά και προσήλωση η Google θα καταφέρει να ευθυγραμμιστεί με τους νέους της περιβαλλοντικούς στόχους.

Φωτό:  Julien de Rosa/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.