ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια για την επιστροφή της κρουαζιέρας;

ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια για την επιστροφή της κρουαζιέρας;

57
ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια για την επιστροφή της κρουαζιέρας;

Η Cruise Lines International Association (CLIA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου νέα πρωτόκολλα και υγειονομικούς κανονισμούς για την επιστροφή της κρουαζιέρας των ΗΠΑ πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η CLIA, τα εν λόγω πρωτόκολλα έχουν εγκριθεί από ειδικούς επιστήμονες, λοιμωξιολόγους και γιατρούς, καθώς και από την ειδική ιατρική ομάδα της ίδιας της CLIA.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) έχουν εδώ και καιρό ανακοινώσει την απαγόρευση της κρουαζιέρας τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Carnival Corporation, Arnold Donald, υποστήριξε σε πρόσφατη δήλωσή του πως «καμία άλλη βιομηχανία δεν έχει μελετήσει τόσο εκτενώς τα επιστημονικά δεδομένα, ούτε έχει δημιουργήσει τόσα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων της, όσο αυτή της κρουαζιέρας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Norwegian Cruises, Frank Del Rio, υποστήριξε πως η επαναλειτουργία της κρουαζιέρας παγκοσμίως, και κυρίως στις ΗΠΑ, αποτελεί σίγουρα τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αυτή τη στιγμή.

Οι έλεγχοι θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα της CLIA για την επαναλειτουργία της κρουαζιέρας στις ΗΠΑ, με τους επιβάτες να υπόκεινται σε ελέγχους για την ανίχνευση του ιού SARS CoV-2 πριν από την επιβίβασή τους, ενώ θα πρέπει να γίνεται θερμομέτρηση τακτικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του πληρώματος, τα οποία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε καραντίνα για επτά ημέρες πριν επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοια.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους όσοι βρίσκονται στο πλοίο, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και σε περιπτώσεις όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση καθίσταται αδύνατη.

Η CLIA σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει τα συστήματα εξαερισμού των πλοίων, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα και άλλες τεχνολογίες, προκειμένου να μετριάσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού εντός των πλοίων.

Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα, η CLIA αναφέρει πως πρωταρχικός στόχος θα είναι η άμεση αποβίβαση του μολυσμένου ατόμου κατόπιν

συνεννόησης με λιμενικές αρχές, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Αυστηροί κανονισμοί και πρωτόκολλα θα επιβάλλονται και στις εκδρομές των επιβατών στη στεριά, ενώ όσοι δεν ακολουθούν πιστά τις οδηγίες δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν εκ νέου στα πλοία για τη συνέχεια της κρουαζιέρας τους.

Η CLIA αναμένεται να υποβάλει σύντομα τα νέα πρωτόκολλα στα CDC, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο έγκρισής τους. Οι κανονισμοί θα ισχύουν για κάθε κρουαζιερόπλοιο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της κάθε εταιρείας θα πρέπει να επιβεβαιώνει γραπτώς ότι η εταιρεία έχει υιοθετήσει τα εν λόγω μέτρα, πριν προβεί σε έναρξη των ταξιδιών της.

Φωτό: Po Mike Lutz/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.