Το μεγαλύτερο παγοθραυστικό πλοίο πυρηνικής ενέργειας του κόσμου

Το μεγαλύτερο παγοθραυστικό πλοίο πυρηνικής ενέργειας του κόσμου

786
Το μεγαλύτερο παγοθραυστικό πλοίο πυρηνικής ενέργειας του κόσμου

Το παρθενικό του ταξίδι στην Αρκτική Θάλασσα, ξεκίνησε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο παγοθραυστικό πλοίο πυρηνικής ενέργειας του κόσμου.

Το πλοίο «Arktika» της Rosatomflot αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό το λιμάνι του Μούρμανσκ της Αρκτικής, εξέλιξη που σηματοδοτεί την εισαγωγή του στο ρωσικό στόλο παγοθραυστικών πλοίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κρατική ρωσική εταιρεία Rosatomflot, το Arktika αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο παγοθραυστικό πυρηνοκίνητο πλοίο στον κόσμο, με μήκος 173 μέτρων και σχεδιασμένο για να μπορεί να σπάσει πάγους μέχρι και τριών μέτρων σε πάχος.

Το πλοίο αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Μόσχα, η οποία προσβλέπει στην ανάπτυξη των δρομολογίων του Βόρειου Περάσματος, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί πως η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός θα χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως ως μια άλλη Διώρυγα του Σουέζ, για τη διευκόλυνση των μεταφορών από την Ασία στην Ευρώπη.

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Βόρειου Περάσματος της Rosatomflot, Vyacheslav Ruksha, δήλωσε πως «η δημιουργία ενός μοντέρνου παγοθραυστικού στόλου ικανού να παράσχει τακτικές και ασφαλείς πλόες κατά μήκος ολόκληρου του Βορείου Περάσματος, αποτελεί στρατηγικό πλάνο της χώρας».

Πριν το παρθενικό του ταξίδι, το πλοίο υπεβλήθη σε δοκιμές στα εξαιρετικά ταραχώδη νερά του Κόλπου της Φινλανδίας, ενώ πήρε το όνομά του από παγοθραυστικό πλοίο, το οποίο έφτασε για πρώτη φορά στον Βόρειο Πόλο, εν έτει 1977.

Φωτό: www.rosatom.ru

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.