Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι παραγγελίες πλοίων

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι παραγγελίες πλοίων

280
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι παραγγελίες πλοίων

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η αναλογία του orderbook για όλους τους τύπους πλοίων σε σχέση με τον υφιστάμενο στόλο, σύμφωνα με στοιχεία του Clarkson Research Services.

Ειδικότερα, η Clarksons Research αναφέρει ότι η εν λόγω αναλογία ανέρχεται στο 7,4%, αριθμός που έχει να καταγραφεί από το 1989.

Αν και υπάρχουν κλάδοι που επιδεικνύουν καλύτερες αναλογίες, όπως αυτός των LNG carriers, οι παραγγελίες για πλοία όπως tankers, bulkers και containerships είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων που συναποτελούν τον παγκόσμιο στόλο.

Παράλληλα, η παραγωγική ικανότητα των ναυπηγείων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί κατά 40% συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της περιόδου 2010-2011.

Μέχρι στιγμής, για το 2020, οι παραγγελίες αγγίζουν τα 23 εκατ. DWΤ, με την Clarksons Research να εκτιμά ότι θα φτάσουν τα 30 εκατ. DWT έως το τέλος του έτους. Όσον αφορά τον μέσο όρο παραδόσεων πλοίων από το 2010 μέχρι και το 2019, αυτός ανέρχεται στα 116 εκατ. DWΤ, με τις εκτιμήσεις για τις παραδόσεις πλοίων του 2020 να κάνουν λόγο για παραδόσεις 84 εκατ. DWΤ. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ αυτόν των παραγγελιών, με το orderbook να έχει καταγράψει πτώση κατά 20% από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος, η αναλογία βιβλίου παραγγελιών-υφιστάμενου στόλου αναμένεται να φτάσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Φωτό: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.