Ιστορική συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα

Ιστορική συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα

137
Ιστορική συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου η ΕΕ και η Κίνα υπέγραψαν διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις. Η συμφωνία αυτή, που αρχικά συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές των δύο μερών να ανακαλύψουν εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα. Αντικατοπτρίζει τη βούληση της ΕΕ και της Κίνας να υλοποιήσουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει σε προηγούμενες συνόδους κορυφής ΕΕ-Κίνας και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε σχετικά: «Είμαι υπερήφανος που κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται για την ποιότητα και την ποικιλομορφία τους. Είναι σημαντικό να προστατεύονται σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά τους και να διαφυλάσσεται η φήμη τους. Η παρούσα συμφωνία θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορική μας σχέση και θα παράσχει οφέλη για τον αγροδιατροφικό τομέα μας και τους καταναλωτές και των δύο μερών.»

Η κινεζική αγορά έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ. €. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9 % σε αξία. Επιπλέον, χάρη στην εν λόγω συμφωνία οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανακαλύψουν γνήσια ιδιότυπα προϊόντα της Κίνας.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα, όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφική ένδειξη, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ισχύει στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών από την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει 175 επιπλέον ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τα δύο μέρη. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία έγκρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

Ιστορικό

Με περισσότερες από 3 300 ονομασίες που έχουν καταχωριστεί ως γεωγραφικές ενδείξεις, η πολιτική ποιότητας της ΕΕ αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Περίπου 1 250 περίπου ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων από τρίτες χώρες προστατεύονται επίσης στην ΕΕ, χάρη σε διμερείς συμφωνίες, όπως η συγκεκριμένη με την Κίνα. Οι συμφωνίες αυτές προστατεύουν επίσης τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ στις χώρες εταίρους: περίπου 40 000 περιπτώσεις προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανά τον κόσμο.

Όσον αφορά την αξία, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. €, δηλαδή στο 6,8% των τροφίμων και ποτών της ΕΕ, και οι εξαγωγές ανέρχονται σε 16,9 δισ. €, δηλαδή στο 15,4% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.

Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας επί αυτού του θέματος ξεκίνησε το 2006 και οδήγησε στην προστασία 10 ονομασιών γεωγραφικών ενδείξεων και των δύο μερών από το 2012. Αυτή η αρχική συμφωνία αποτέλεσε το θεμέλιο της σημερινής συνεργασίας.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.