Containerships: Ενισχυμένη η ναυλαγορά

Containerships: Ενισχυμένη η ναυλαγορά

184
Containerships: Ενισχυμένη η ναυλαγορά

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά των containerships, η οποία επίσης επλήγη σημαντικά από την πανδημική κρίση. Ενδεικτικό της βελτιωμένης εικόνας της αγοράς είναι η ενίσχυση των spot ναύλων για διαδρομές από τη Σαγκάη σε υψηλά οκτώ μηνών.

Όπως αναφέρει ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, για την εβδομάδα 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ναύλοι για διαδρομές πλοίων από τη Σαγκάη προς τις δύο ακτές των ΗΠΑ κατέγραψαν ανοδική τάση.

Μάλιστα, ο δείκτης Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) άγγιξε τις 1.263,26 μονάδες στις 28 Αυγούστου και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2012. Oι ναύλοι στις τακτικές γραμμές Σαγκάης-Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση 143,4% από τον περασμένο Απρίλιο, στα $3.636/FEU, όπως αναφέρει η BIMCO στην ανάλυσή της. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα ναύλων από το 2010. Από την άλλη, οι ναύλοι στις τακτικές γραμμές Σαγκάης-Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση 60,6% από τις 24 Απριλίου, στα $4.207/FEU, ενώ και εντός Ευρώπης σημειώνεται αύξηση περίπου 36,7% ($1.029/TEU).

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, πολλοί μεταφορείς ανέστειλαν τα ταξίδια τους, μειώνοντας έτσι την προσφορά containerships και παρέχοντας στήριξη στους ναύλους. Με την άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες, ένας μεγάλος αριθμός containerships «επανενεργοποιήθηκαν», με την Alphaliner να εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο το capacity μεταξύ Ασίας και Βόρειας Αμερικής θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 500.000 TEUs.

H ΒΙΜCO, ωστόσο, σημειώνει ότι η αύξηση της προσφοράς δεν έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά προς το παρόν.

Φωτό: Nazarizal Mohammad/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.