To Ιράκ, εκτός των περικοπών πετρελαίου του OPEC+;

To Ιράκ, εκτός των περικοπών πετρελαίου του OPEC+;

49
To Ιράκ, εκτός των περικοπών πετρελαίου του OPEC+;

Την εξαίρεσή του από τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία του OPEC+ επιθυμεί το Ιράκ για το 2021. Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ihsan Abdul Jabbar, ανακοίνωσε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου ότι το Ιράκ θα προβεί σε μείωση των πετρελαϊκών του εξαγωγών για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στο σύνηθες «modus operandi» το νέο έτος.

Σε δήλωσή του, τον περασμένο μήνα, ο Abdul Jabbar κατέστησε σαφές ότι το Ιράκ θα προέβαινε σε μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 400.000 επιπλέον βαρέλια, προκειμένου να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή του σε μαύρο χρυσό κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου.

Πρόκειται για προσθήκη στα ήδη 850.000 βαρέλια την ημέρα, τα οποία η χώρα είχε δεσμευτεί να μην εξάγει κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Η πρόθεση του Ιράκ είναι η πλήρης ευθυγράμμιση με τα όσα προβλέπει η συμφωνία των μελών του OPEC+, ενώ «τρέχει» να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, με την οικονομία της χώρας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου, φαίνεται πως ενδεχομένως η χώρα να μην μπορέσει να διατηρήσει τις περικοπές για διάστημα μεγαλύτερο των επόμενων τριών μηνών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.