Οι πρώτες εξ αποστάσεως υποβρύχιες επιθεωρήσεις

Οι πρώτες εξ αποστάσεως υποβρύχιες επιθεωρήσεις

238
Οι πρώτες εξ αποστάσεως υποβρύχιες επιθεωρήσεις

Γεγονός αποτελούν πλέον οι πρώτες εξ αποστάσεως υποβρύχιες επιθεωρήσεις πλοίων, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROVs). Ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV GL προέβη στη διεξαγωγή των εν λόγω επιθεωρήσεων σε τρία πλοία που διαχειρίζεται η Wilson ΑSA, ενώ οι επιθεωρήσεις αυτές είναι οι πρώτες του είδους τους παγκοσμίως.

Η πρώτη επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο πλοίο γενικού φορτίου «Wilson Fedje», ενώ η πιο πρόσφατη τον Ιούλιο στο Bergen της Νορβηγίας. Όπως αναφέρει ο νηογνώμονας, όλες οι επιθεωρήσεις έγιναν σε συνεργασία με τη VUVI, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των επιθεωρήσεων σε πλοία και έχει πιστοποιηθεί από τον DNV GL.

O διευθύνων σύμβουλος του DNV GL, Knut Ørbeck-Nilssen, δήλωσε ότι «όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία μάς ώθησε να αυξήσουμε τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες μας και είμαστε τυχεροί που η μακροχρόνια δέσμευσή μας για την ψηφιακή πρόοδο μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών μας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η προετοιμασία καθώς και ο έλεγχος των σχεδίων του κελύφους των πλοίων έγιναν μία ημέρα πριν από την επίσημη επιθεώρηση, ενώ ο νηογνώμονας χρησιμοποίησε επίσης τεχνολογίες sonar της VUVI, προκειμένου να ελέγξει εξοπλισμούς που βρίσκονται στην καρίνα των πλοίων.

Η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια των υποβρύχιων επιθεωρήσεων επιτεύχθηκε μέσω της χρήσης ρούτερ με ισχυρό σήμα και μεγάλη εμβέλεια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η τελευταία αυτή επιθεώρηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, όσο δηλαδή διαρκεί συνήθως και μια τυπική επιθεώρηση.

Ο νορβηγικός νηογνώμονας έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής περίπου 17.400 εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις από το 2018, ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός τέτοιων επιθεωρήσεων έχει αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, σύμφωνα με όσα αναφέρει.

Φωτό: DNV GL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.