
Tην ετήσια λίστα με τα 100 κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων σε όρους διακίνησης δημοσιοποίησε πρόσφατα η Lloyd’s List.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεδομένων των αναταράξεων στη διεθνή οικονομία και στο διεθνές εμπόριο ελέω του κορονοϊού το 2020, το 2019 ουσιαστικά αποτέλεσε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Το 2019, η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε με έναν ρυθμό 2,5% έναντι 4,8% το 2018 και 6% το 2017. Ειδική αναφορά κάνει η Lloyd’s List στα κινεζικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία κατέγραψαν ανάπτυξη μικρότερη του 3%, ως απόρροια των εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων με τις ΗΠΑ. Οι σινοαμερικανικές διενέξεις μετέφεραν ένα μεγάλο μέρος της ναυτιλιακής κίνησης σε άλλα βιομηχανικά κέντρα της Ασίας.
Ωστόσο, η κυριαρχία της Κίνας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς το 2019 διακινήθηκε από τα λιμάνια της χώρας το 40% των συνολικών TEUs, σύμφωνα με τη Lloyd’s List. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, από τα πέντε κορυφαία της φετινής λίστας, τα τέσσερα είναι στην Κίνα και συγκεκριμένα: Σαγκάη (πρώτη θέση), Νινγκμπό (τρίτη θέση), Σενζέν (τέταρτη θέση), Γκουαντσού (πέμπτη θέση). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το λιμάνι της Σιγκαπούρης.
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν και τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, τα οποία σημείωσαν ετήσια ανάπτυξη σε όρους διακίνησης 6,3% και 6,6% αντίστοιχα.
Στη φετινή λίστα του Lloyd’s δεν συμπεριελήφθησαν τέσσερα λιμάνια τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα για το 2018, ενώ προστέθηκαν άλλα τρία: το Jinzhou της Κίνας, το Hai Phong του Βιετνάμ και το Ιζμίτ της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκτη θέση της λίστας συναντάμε το λιμάνι του Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στην έβδομη το Qingdao, του οποίου η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,8%, και στην όγδοη θέση το Χονγκ Κονγκ. Στην ένατη θέση βρίσκεται το Tianjin της Κίνας, ενώ στη δέκατη θέση αναρριχήθηκε το λιμάνι του Ρότερνταμ, το οποίο είναι και το μόνο ευρωπαϊκό στη δεκάδα. Εντύπωση προκαλεί το ότι, από τα δέκα κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του 2019, τα εννέα είναι στην Ασία.
To λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε σημαντική ετήσια ανάπτυξη το 2019 και συγκεκριμένα 15,1%, από τα 4.907.708 ΤΕUs το 2018 στα 5.648.000 ΤΕUs πέρυσι. Στη φετινή λίστα του Lloyd΄s βρίσκεται στην 26η θέση.
Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα 100 κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για το 2019 εδώ.
Φωτό: Παντελής Σαίτας/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Πτωτική πορεία καταγράφουν οι αξίες των VLCCs σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, το κόστος παραγγελίας ενός VLCC…
Σταθερές είναι οι πρόσφατες τάσεις στη ναυλαγορά των LPG carriers. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα σε πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Νέες κυρώσεις στα πλοία του «σκιώδους» στόλου της Ρωσίας επέβαλε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια του Λονδίνου να εντείνει την πίεση κατά…
Ο ναυτιλιακός κολοσσός A.P. Moller-Maersk (Maersk) προειδοποίησε την Πέμπτη 8 Μαΐου ότι η εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ενδέχεται…
Αναντίρρητα, η αποανθρακοποίηση και η στροφή της ναυτιλίας προς εναλλακτικές μορφές καυσίμων και πρόωσης δεν αποτελεί πλέον μια μελλοντική προοπτική, αλλά ένα επιτακτικό ζήτημα…
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε μία “πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός”, μετά από…
Σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2025 προχώρησε η εισηγμένη στον Nasdaq Capital Clean Energy Carriers Corp., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη.…
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ναυτιλίας χύδην ξηρού φορτίου για το παγκόσμιο εμπόριο είναι πασιφανής, εφόσον ληφθούν υπόψη τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα bulk carriers: από μεταλλεύματα χαμηλότερης ζήτησης σε σιτηρά που διασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια χωρών και από τον θερμικό άνθρακα που αξιοποιούν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε σιδηρομετάλλευμα, το δομικό «συστατικό» της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ