Εκπομπές άνθρακα από πλοία: Η ιαπωνική τεχνολογία στο προσκήνιο

Εκπομπές άνθρακα από πλοία: Η ιαπωνική τεχνολογία στο προσκήνιο

319
Εκπομπές άνθρακα από πλοία: Η ιαπωνική τεχνολογία στο προσκήνιο

Η ιαπωνική Kawasaki Kisen Kaisha, Ltd. (“K” Line) σκοπεύει να εγκαινιάσει μια νέα καινοτομία για την «αιχμαλώτιση» των εκπομπών άνθρακα στα πλοία του στόλου της. Συνεργάτες της “K” Line στο εν λόγω εγχείρημα είναι η Mitsubishi Shipbuilding Co. Ltd. (Mitsubishi Shipbuilding) καθώς και ο ιαπωνικός νηογνώμονας ClassNK.

Πρόκειται για ένα νέο, μικρής κλίμακας μονάδα που θα «αιχμαλωτίζει» τις εκπομπές άνθρακα από τα πλοία στα οποία θα είναι εγκατεστημένη. Το εγχείρημα χαίρει επίσης της υποστήριξης του Maritime Bureau και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας (MLIT), προκειμένου να εξερευνηθούν τρόποι για την ενίσχυση της ναυτιλιακής τεχνολογίας και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ναυτιλίας.

Οι λειτουργίες της εν λόγω μονάδας, η οποία θα «αιχμαλωτίζει» ένα ποσοστό των εκπομπών αερίων των πλοίων, βασίζονται σε αυτές των άλλων μεγάλων μονάδων στη στεριά.

download

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η “K” Line, το project θα επιχειρήσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το κατά πόσο τέτοιου είδους συστήματα μπορούν να αποδειχθούν ως αξιόπιστες και κυρίως ασφαλείς λύσεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος από τη ναυτιλία.

Η “K” Line αναφέρει επίσης ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα «αιχμαλωτίσει» η μονάδα θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, μέσω διαδικασιών μεθανοποίησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.