Ευοίωνο το μέλλον για τα containerships

Ευοίωνο το μέλλον για τα containerships

211
Ευοίωνο το μέλλον για τα containerships

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε η Alphaliner κατέδειξε ότι περίπου 90 containerships «επανενεργοποιήθηκαν», γεγονός που αναμένεται να προσθέσει περισσότερα από 600.000 TEUs στον ήδη υπάρχοντα στόλο.

Η Alphaliner αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που παρέμειναν ανενεργά έως και τις 17 Αυγούστου ανήλθε σε 223. Ο εν λόγω παροπλισμένος στόλος αντιπροσωπεύει το 4,1% του συνολικού στόλου των containerships, ενώ σε όρους χωρητικότητας αγγίζει τα 969.000 TEUs. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως πολλά από αυτά τα πλοία δεν είναι διαθέσιμα για μεταφορές φορτίων, καθώς αυτή την περίοδο εξοπλίζονται με scrubbers.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το report της Alphaliner, η χωρητικότητα των παροπλισμένων πλοίων έπεσε κάτω από το 1 εκατ. TEUs για πρώτη φορά φέτος, καθώς πολλές από τις τακτικές γραμμές Βόρειας Αμερικής-Ανατολικής Ευρώπης επανήλθαν σε λειτουργία λόγω της ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ακόμη, ο αριθμός των μεγαλύτερων σε μέγεθος containerships που ξεκίνησαν τα ταξίδια τους συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων σε containers. Μάλιστα, η MSC καθώς και η 2M σκοπεύουν να προβούν στη δημιουργία νέων τακτικών γραμμών προς κάλυψη αυτής της ζήτησης.

Αν και, όπως αναφέρει η Alphaliner, οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανάκαμψη του κλάδου των containerships είναι ιδιαίτερα θετικές, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Φωτό: David Chang/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.