Πράσινα bulk carriers… made in Σρι Λάνκα

Πράσινα bulk carriers… made in Σρι Λάνκα

278
Πράσινα bulk carriers… made in Σρι Λάνκα

H Colombo Dockyard στη Σρι Λάνκα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη ναυπήγηση έως και δέκα οικολογικών bulk carriers νέας γενιάς για λογαριασμό της νορβηγικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Misje Eco Bulk AS. Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που νορβηγική εταιρεία αναθέτει σε ναυπηγείο στη Σρι Λάνκα να ναυπηγήσει και να σχεδιάσει καινοτόμα πλοία.

Τα εν λόγω bulk carriers θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά τέτοια πλοία αυτού του μεγέθους. Κάθε bulk carrier θα έχει μήκος 293 ποδών, ενώ θα διαθέτει τετράχρονο κινητήρα diesel αλλά και ένα υβριδικό σύστημα παροχής ενέργειας μέσω μπαταριών. Η μεταφορική ικανότητα του εκάστοτε πλοίου θα ανέρχεται σε 5.000 dwt.

Η συμφωνία για τη ναυπήγηση έξι σύγχρονων bulk carriers, με την προοπτική ναυπήγησης επιπλέον τεσσάρων ίδιων πλοίων, υπεγράφη τον Μάρτιο του 2020, ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο οικολογικό bulk carrier θα παραδοθεί στη Misje Eco Bulk AS εντός 18 μηνών από την έναρξη ναυπήγησης.

Η Colombo Dockyard, το 35% της οποίας είναι σε κρατικά χέρια, τα τελευταία χρόνια στοχεύει στην αγορά της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη ναυπήγηση οικολογικών φορτηγών πλοίων, πλοίων επισκευών και τοποθέτησης καλωδίων αλλά και πολλαπλών χρήσεων, τομείς στους οποίους εξειδικεύεται το ναυπηγείο.

Φωτό: Wartsila/Colombo Dockyard

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.